Update

Nederland en Italië willen zetel delen in VN-Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, bijeen begin juni. Beeld afp
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, bijeen begin juni.Beeld afp

Nederland en Italië willen een zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties delen. Italië krijgt volgens een voorstel van de ministers van buitenlandse zaken van beide landen de zetel eerst een jaar, daarna neemt Nederland hem over. De ministers lanceerden het plan nadat geen van beide landen na vijf stemrondes de benodigde stemmen kregen van de Algemene Vergadering van de VN.

Bewerkt door redactie

Het voorstel van minister van buitenlandse zaken Bert Koenders en zijn Italiaanse ambtgenoot Paolo Gentiloni wordt woensdag verder uitgewerkt in de 'West-Europese en overige groep', de geografische groep waarin beide landen streden om een van de niet-permanente zetels in de V-Raad. Daarna volgt er een nieuwe stemming in de Algemene Vergadering van de VN.

"Na goed onderling overleg zijn we tot deze praktische oplossing gekomen", aldus minister Koenders. "Het is ook een signaal van Europese samenwerking in de internationale politiek. We zullen de komende jaren nauw samenwerken. We hechten allebei veel waarde aan het lidmaatschap van de Veiligheidsraad."

Het voorstel lijkt op brede steun te kunnen rekenen en werd met ruim applaus ontvangen. Nederland zat in de jaren 1999 en 2000 voor het laatst in de Veiligheidsraad.

Eerder dinsdag waren er vijf stemrondes geweest waarin geen van de twee landen de vereiste tweederde meerderheid haalde. Nederland deed het in de eerste vier stemrondes iets beter dan Italië. In de eerste ronde kreeg Nederland zelfs 125 stemmen, drie minder dan de benodigde 128 stemmen. Maar in de latere stemrondes werd het verschil steeds kleiner, en in de vijfde ronde staakten de stemmen zelfs: 95-95.

Van de twee zetels die er in deze geografische groep te vergeven waren, kreeg Zweden er rechtstreeks een door de steun van 134 landen in de eerste ronde.

In totaal stemden de 193 leden van de Verenigde Naties over vijf nieuwe, niet-permanente leden van de Veiligheidsraad voor de jaren 2017-2018. Voor hun regio's veroverden Ethiopië, Kazachstan en Bolivia een plek in de V-Raad.

Aan de stemming zijn twee jaar van Nederlands lobbywerk voorafgegaan. Het kabinet heeft de afgelopen dagen een slotoffensief gevoerd om de tijdelijke zetel te krijgen. Daarvoor waren zowel minister Koenders van buitenlandse zaken als minister Ploumen van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking naar New York gereisd, waar de V-raad zetelt.

De Veiligheidsraad is het machtigste orgaan van de VN. Het orgaan richt zich op het bewaren van de internationale vrede en veiligheid. Het kan sancties opleggen, vredestroepen inzetten en beleid beïnvloeden.

De raad heeft vijf permanente leden, de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk, en verder tien roulerende zetels. Een zetel in de V-raad is prestigieus en brengt invloed mee.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden