Nederland en Groot-Brittannië manen Rwanda te stoppen met steun M23

Kinderen staan naast een lid van de rebellenbeweging M23 in het Congolese Goma. Beeld reuters
Kinderen staan naast een lid van de rebellenbeweging M23 in het Congolese Goma.Beeld reuters

Nederland en het Verenigd Koninkrijk gaan Rwanda verder onder druk zetten om de steun in te trekken die het land geeft aan de rebellen in Oost-Congo. Dat zei minister Timmermans van Buitenlandse Zaken vandaag in de Tweede Kamer.

Jeroen Visser

Er zijn geen concrete bewijzen dat de regering van Rwanda de rebellenbeweging M23 steunt, maar Timmermans zei in de Kamer 'zeer verbaasd te zijn als blijkt dat Rwanda geen grote rol speelt' bij de gebeurtenissen in de Democratische Republiek Congo (DRC). Algemeen wordt aangenomen dat de Rwanda de rebellen steunt om te profiteren van de vele grondstoffen die Oost-Congo rijk is. Experts van de VN-veiligheidsraad hebben de actieve steun van Rwanda onlangs bevestigd.

Timmermans zei dat Nederland 'Rwanda kan aanspreken op zijn rol in de regio'. Volgens de minister zal Nederland zowel in Europees verband als bilateraal - via de ambassade in Kigali - de druk op het bewind van de Rwandese president Paul Kagame opvoeren. De minister kreeg gisteren te horen dat de Britten hierin samen met Nederland het voortouw willen nemen. Timmermans had woensdag in Londen een gesprek met de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague.

Concreet betekent het dat de opschorting van de Nederlandse begrotingssteun aan Rwanda door de minister gehandhaafd wordt.
Timmermans zei dat Rwanda evenwel 'niet geïsoleerd' moet worden binnen de internationale gemeenschap, omdat het land binnenkort toe mag treden tot de VN-veiligheidsraad.

Terugtrekken
De rebellen van M23 hebben de afgelopen weken forse terreinwinst geboekt in Oost-Congo. Ze hebben onder andere de provinciale hoofdstad Goma ingenomen. Strijders van M23 begonnen zich woensdag terug te trekken, mogelijke vanwege druk van de internationale gemeenschap.

De Veiligheidsraad nam woensdag unaniem een resolutie aan waarmee het wapenembargo en andere sancties tegen gewapende groepen in Congo tot 1 februari 2014 worden verlengd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden