'Nederland en Duitsland verjagen financiers uit Europa'
Het Duitse Die Zeit velt een hard oordeel over landen als Nederland en Duitsland die banken willen dwingen om mee te betalen aan de kosten van de schuldencrisis. Rutte, De Jager, Merkel en haar minister van Financiën Schäuble verjagen financiers uit Europa terwijl zij zo hard nodig zijn om de schuldencrisis te beteugelen, betogen drie redacteuren van het kwaliteitsblad.
Europese politici die de boodschap verspreiden dat hun eerbare pogingen om de euro te redden door speculanten de grond in wordt geboord, vertellen slechts een deel van het verhaal, stelt Die Zeit. "Het andere deel, dat liever wordt verzwegen, is dat de lidstaten uitgerekend door hun reddingsoperaties de financiers wegjagen die ze voor de redding nu juist nodig hebben."
Toen Moody's de kredietwaardigheid van Portugal naar beneden bijstelde, probeerden beleggers wereldwijd van hun Portugese obligaties af te komen. De koers van de euro kwam onder druk te staan en "prompt eist eurocommissaris Viviane Reding de uitschakeling van de grote ratingbureaus, terwijl haar collega Michel Barnier de kredietwaardering voor bepaalde lidstaten wil verbieden en de Duitse minister van Financiën laat onderzoeken of er sprake is van 'onjuist gedrag'. Europa tegen de activiteiten op de financiële markten, zo'n verhaal laat zich goed verkopen aan de burgers."
Ook op de afwaardering van de Italiaanse kredietwaardigheid kwam kritiek. Zo slecht gaat het in Italië niet. Maar volgens Die Zeit gaat het kredietbeoordelaars niet om macro-economische cijfers, maar om iets anders; de angst dat de private sector straks moet meebetalen bij het verstrekken van nieuwe noodleningen.
Zowel Duitsland als Nederland zijn grote voorstanders van al dan niet gedwongen deelname van banken en verzekeringsmaatschappijen. "En daar zit hem nu juist het probleem. Banken en verzekeringsmaatschappijen worden er immers voor betaald om het geld van hun klanten winstgevend te beleggen. Zodra er verlies dreigt, moeten zij zich terugtrekken. Dat is in Griekenland en Ierland gebeurd en dat gebeurt nu ook in Portugal en Italië."
Volgens Die Zeit heeft Europa zich daarmee in een strategisch dilemma gemanoeuvreerd. Ofwel er wordt afgezien van deelname op korte termijn van de financiële sector, waardoor parlementen ontstemd raken. Of er wordt doorgezet tegen de wil van Wall Street (waar de internationale geldstromen worden gedirigeerd) in, waarmee een massale kapitaalvlucht wordt geriskeerd. Hoe je het ook wendt of keert: de onzekerheid wordt met iedere extra dag dat regeringen aarzelen groter. En dus ook de crisis."
Vertaling van het volledige artikel is te lezen bij Presseurop.