'Nederland en Duitsland kijken op enge manier naar Europa'

Angela Merkel bij aankomst in Brussel.Beeld AP

Financiële experts en economische deskundigen lijken Nederland en Duitsland soms aan te wijzen als grote schuldige van de Griekse schuldencrisis. Zo ver wil hoofdeconoom van de Rabobank Wim Boonstra niet gaan, maar hij vindt wel dat Nederland en Duitsland 'op een enge manier tegen Europa aankijken.'

"We zien wat we betalen en wat we terugkrijgen, zonder oog te hebben voor de voordelen van de Europese samenwerking, zoals de afwezigheid van wisselkoersverschillen en de open markt", zei Boonstra vanmorgen op Radio1. "Dat levert onze economie jaar in jaar uit miljarden zo niet tientallen miljarden op."

Volgens Boonstra faalt de politiek in het verkopen van de voordelen van de euro en wordt het debat over de euro op een boekhoudkundige manier gevoerd. "Het feit dat tientallen grote internationale ondernemingen hoofdkantoren in Nederland hebben, met alle banen die er bij horen, omdat we meedoen aan de euro, dat is helemaal van het netvlies verdwenen."

Nederland en Duitsland stellen zich in de onderhandelingen over de Griekse schuldencrisis hard op als het gaat om meebetalen aan de Griekse schulden. Geroep voor de bühne, noemt Boonstra dit. "Banken moeten hun winstgevendheid op peil houden. Dat betekent dat elke vorm van een bankenbelasting bij de klant terechtkomt. Daar zit niemand op te wachten."

"Ik weet dat het erg populair is om bij de banken een zak geld te halen", vervolgt hij. "Dat past in het politieke sentiment van dit moment. Maar dit probleem is niet ontstaan door banken. Het is een politiek probleem. We weten al sinds 2003 dat Griekenland ten onrechte in de euro is toegelaten. Alle Europese landen hebben dat toegelaten. Toezichthouders hebben banken niet gewaarschuwd niet in Griekenland te beleggen. Die beleggingen werden door de toezichthouder als risicovrij neergezet."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden