Nederland en Antillen akkoord over financiële controle

Nederland en de Antillen hebben een akkoord bereikt over de voorwaarden voor schuldsanering op de eilanden. Daarmee zetten staatssecretaris Bijleveld van Koninkrijksrelaties en de eilandbestuurders toch nog snel een nieuwe stap op weg naar andere verhoudingen in het Koninkrijk.

De strengere financiële spelregels, in ruil voor de Nederlandse overname van 2,2 miljard euro schuld, lagen politiek gevoelig op de Antillen. Veel politici daar vreesden beknotting van hun autonomie, wanneer Haagse rekenmeesters in de toekomst nee kunnen zeggen tegen democratisch besloten Antilliaanse uitgaven.

Staatssecretaris Bijleveld is werd het in Philipsburg, St. Maarten, toch eens met de eilandbestuurders van Curaçao en St. Maarten. Een akkoord lag uiteindelijk wel voor de hand, want zonder de Nederlandse randvoorwaarden krijgen de eilanden de schuldsanering niet. En de verlaging van de rentelast op de eilandbegrotingen die daarvan het gevolg is kan helpen om forse bezuinigingen te voorkomen.

Maar het financieel akkoord is opmerkelijk snel gesloten na de knallende ruzie van de afgelopen weken tussen Nederlandse en Antilliaanse parlementariërs. Een bezoek van Tweede Kamerleden aan hun collega's in de West mislukte omdat de Antilliaanse Statenleden weigerden te vergaderen in aanwezigheid van het PVV-Kamerlid Hero Brinkman. Die wekte de woede van de Antilliaanse volksvertegenwoordigers met zijn opmerking dat hij de voormalige kolonie liever wil 'verkopen'.

Het mislukken van dit Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties kan volgens sommigen in Den Haag ook een gunstig schokeffect hebben gehad, toen Bijleveld deze week andere politici op het Antilliaanse schaakbord ontmoette, geen parlementariërs maar de dagelijks bestuurders. „Ze hebben blijkbaar op de Antillen door gekregen dat Nederland hard in de onderhandelingen zit”, redeneert een Haagse Kamerlid. Intussen is het ook gewoon zo dat de onderhandelteams in Den Haag en de Antillen beide belang hadden om nu te laten zien dat het nieuwe Koninkrijksstatuut haalbaar is.

Bijleveld deed het geplofte POK-overleg na de Brinkman-affaire vorige week relativerend af als 'een incident'. Haar woordvoerder zegt dat de sfeer bij de huidige onderhandelingen niet wezenlijk anders is dan vorige keren. „Het ging er vrij zakelijk aan toe”

Om het Koninkrijksstatuut uit 1954 te vernieuwen moet ook nog een akkoord over justitie-toezicht worden gemaakt. Het proces is ingewikkeld omdat het land de Nederlandse Antillen straks uiteen valt: Curaçao en St. Maarten worden net als Aruba onafhankelijk, Bonaire, St.Eustatius en Saba gaan verder als een Nederlandse gemeenten overzee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden