Vliegbelasting

Nederland en acht andere landen vragen Brussel om EU-vliegtaks

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Op initiatief van Nederland roepen negen EU-landen de Europese Commissie op een wetsvoorstel te maken voor een Europese vliegbelasting. De ondertekende gezamenlijke verklaring is door staatssecretaris Menno Snel (financiën) in Brussel aan de vicevoorzitter van de commissie Frans Timmermans overhandigd.

“Vergeleken met andere transportmiddelen is de luchtvaart onvoldoende belast. De sector is vrijgesteld van accijnzen, er wordt geen btw geheven op internationale vluchten, er is geen gecoördineerde belasting op tickets en economische instrumenten om de uitstoot van broeikasgassen te beperken in de luchtvaartsector kunnen versterkt worden”, stellen de ministers van financiën van Duitsland, Frankrijk, Zweden, Italië, België, Luxemburg, Denemarken en Bulgarije samen met Nederland. Het kabinet spant zich al maanden in om de kwestie op de Europese agenda te krijgen.

De negen lidstaten laten in het midden hoe de luchtvaart moet worden belast, bijvoorbeeld via een toeslag op een ticket of via een kerosinetaks. Maar het principe moet zijn dat de vervuiler betaalt voor de gevolgen van de wereldwijde CO2-uitstoot, geluidsoverlast en luchtvervuiling door de luchtvaart.

Nederland voert per 2021 een nationale vliegtaks in van 7 euro per ticket voor alle bestemmingen als er dan nog geen Europese afspraken zijn.

Lees ook:

Vliegtaks heeft geen nadelige invloed op de economie

Een vliegtaks heeft geen nadelige invloed op de werkgelegenheid en de economie. Deze conclusie uit een uitgelekt rapport van de Europese Commissie eerder dit jaar, verbaast Paul Peeters, lector duurzame luchtvaart, totaal niet. Vijf vragen en antwoorden over de vliegtaks.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden