Nederland één, en dan komt er heel lang niets

analyse | Wat doe je als coach als iedereen denkt dat je wel even de wereldtitel pakt in eigen land? Dan focus je. Caldas: Details zijn iets groots in topsport.

DEN HAAG - Het collectief, een bondscoach die durft te vernieuwen en een ideale mix. Zeven redenen waarom de Nederlandse hockeysters zaterdag wereldkampioen werden ten koste van Australië (2-0).

1. Het collectief

De wereldtitel van de Nederlandse hockeysters is vooral een overwinning van het collectief. Vers in geheugen ligt nog het EK in België, vorig jaar, waar de homogeniteit ver te zoeken was en de Olympisch kampioen van 2012 als derde eindigde. "We hebben het afgelopen jaar veel meer in elkaar geïnvesteerd. Zowel op als buiten het veld", analyseerde aanvoerster Maartje Paumen. "We zijn nu hechter, doordat je elkaar beter kent. En als je elkaar beter kent, accepteer je ook makkelijker elkaars fouten in het veld." De halve finale van het WK was de beste uiting van cohesie. Spelend als winnaars werd regerend wereldkampioen Argentinië fysiek, conditioneel en tactisch totaal overrompeld.

2. Ideale mix

Nederland beschikt over een ideale mix van jong en oud. Ellen Hoog, gekozen tot beste speelster van het toernooi, excelleerde, net als Naomi van As, Kim Lammers, Eva de Goede en Paumen. De 'jonkies', zoals Lidewij Welten, Kelly Jonker, Roos Drost en Frederique Derkx trokken zich daaraan op. Illustratief was de wedstrijd tegen Argentinië; zowel de jongste, Xan de Waard (18), als de oudste, Kim Lammers (33), scoorde. Lammers nam na tweehonderd interlands afscheid met een doelpunt in de finale. "We gaan haar missen", zei Caldas tegenover een geëmotioneerde Lammers.

3. Maartje Paumen

Wie Maartje Paumen zaterdagmiddag, ruim een uur voor de WK-finale tegen Australië uit de spelersbus zag komen, wist voldoende. Koptelefoon op haar hoofd, haar ogen naar beneden gericht en alle prikkels negerend. Paumen is de personificatie van een onstilbare honger naar succes. Even werd er getwijfeld aan haar strafcorner, maar kenners weten dat Paumen er staat als het moet. De wereldtitel, haar tweede, is de laatste trofee in haar volle prijzenkast.

4. Max Caldas

Wat doe je als coach als iedereen denkt dat je wel even de wereldtitel pakt in eigen land? Dan focus je. Max Caldas sloot zich af van de buitenwereld. En met hem zijn spelers. Geen Facebook, geen Twitter en geen andere social media. "We konden hier alleen maar verliezen, maar we hebben gewonnen", zei hij. De kracht van Caldas? Hij durft te vernieuwen, ook al gaat het om details. "Maar details zijn iets groots in topsport", meent hij. Cruciaal hierbij: de hockeysters oefenden in de aanloop naar het WK tegen herenteams, en het gewenste resultaat - een hoog passingtempo, hoge handelingssnelheid en slim spel in de kleine ruimtes - wierp zijn vruchten af dit WK.

5. Den Haag

Het WK in Den Haag, dat dagelijks bezocht werd door vijftienduizend mensen, was een feest van sportiviteit en beschaving, waarmee het motto - 'let's celebrate hockey' - kracht werd bijgezet. Speelsters vertelden met kippevel op het veld te hebben gestaan. Het gaf ze een extra 'boost' op de moeilijke momenten.

6. Joyce Sombroek

23 voor, één tegen, aldus het doelsaldo van Oranje dit WK. Joyce Sombroek, eerste keeper, kreeg zelfs helemaal geen doelpunt tegen. Het zegt veel: de klasse van Sombroek, de onverzettelijkheid van haar verdedigers, maar ook dit: de tegenstand was soms zwak. Hockey is een grote sport in Nederland, maar klein in de wereld. Is het dan allemaal folklore? Nee. Caldas: "Deze meiden zijn fenomenaal."

7. Superioriteit

De Nederlandse suprematie was groot. Kim Lammers (mooiste doelpunt), Ellen Hoog (beste speelster) en Maartje Paumen (topscorer, zeven doelpunten) vielen ook individueel in de prijzen dit WK.

Adam Commens, bondscoach van verliezend finalist Australië, stelde dat er een groot gat zit tussen Nederland en de rest van de wereld. "Het dwingt de concurrentie nóg harder te werken. Nederland is het referentiepunt." Aan Caldas de taak vooruitstrevend te blijven. Wat dat betreft ziet de toekomst er florissant uit. Morgen al begint Caldas met een trainingsgroep aan het traject richting de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden