Column

Nederland-Duitsland: een verpletterend déjà vu

Henk Hoijtink. Beeld Maartje Geels
Henk Hoijtink.Beeld Maartje Geels

Eind oktober 2002 hadden we met een collega of zeven een busje gehuurd om ermee naar Lyon te rijden. Ajax, getraind door Ronald Koeman, moest in de Champions League spelen tegen Olympique Lyon, in die tijd met afstand de beste Franse ploeg. Ajax won met 2-0, het was een hallucinante overwinning. De volgende dag, op de terugweg, keek ik grinnikend de statistieken van de Uefa in. Ajax: 36 procent balbezit. Zes-en-dertig!

Ajax bereikte de kwartfinale, miste net de halve finale. Het won drie van de veertien wedstrijden en speelde er acht gelijk.

Ik koester dat seizoen, het is me misschien wel dierbaarder dan de WK’s van 2010 en 2014. Lang dacht ik zoiets niet meer te kunnen meemaken, maar sinds Koemans entree als bondscoach zag ik er al glimpen van, en toen kwam Nederland-Duitsland: dríe-nul tegen een betere tegenstander, een verpletterend déjà vu.

Met het grootste plezier had ik op de terugweg in het busje een stukje getikt. ‘Wie Ajax woensdag niet om aan te zien vond’, lees ik terug, ‘wie zich schaamde, wie – om de gewichtige stap toch maar weer te zetten – vond dat Ajax zichzelf en het Nederlandse voetbalcultuurgoed verloochende, moet dat maar lekker blijven vinden – en desgewenst dit stukje terzijde leggen.’

Verstikkend

Graag schreef ik in het vorige decennium dat Koeman en de toen nog scherpe Guus Hiddink ’s lands gidsen moesten zijn, dat zij Nederland konden bevrijden van verstikkende (aanvals)dogma’s. Maar lang kon je nog op scepsis stuiten, als je je positief over Koeman uitliet. Wat waren nou zijn diepere gedachten? Meeveren met de tegenstander, proberen beter te zijn, en als je dat niet bent, proberen niet te buigen. Te plat, vond menigeen. Het is maar hoe je het bekijkt. Het kan ook, met niet de beste ploeg, heel diep zijn, het diepst mogelijk.

Koeman had toch een goede ploeg toen, kon je ook horen. Hij had ruwe talenten, nog nat achter de oren – ja, ook Ibrahimovic. Van der Vaart? Die deed in slechts zes van de veertien wedstrijden mee. Koeman had de begintwintigers Chivu en Maxwell, en verder? Bergdølmo, Pasanen, Galasek, O’Brien, om er een paar te noemen – zo ‘goed’ was die ploeg.

Kijk naar het Oranje van 2018, naar de kwaliteiten, de resultaten: gelijk tegen Italië en België, een rare overwinning op Portugal. Er worden alweer grote woorden gebruikt, over de talenten die er in overvloed zouden zijn. Er worden perspectieven geschetst van Oranje terug aan de top – alsof wij, klein landje, daar horen, daar meteen maar weer moeten en kunnen zijn.

Schofferen

Ik interviewde Ronald Koeman in december 2002. “Geen moment heb ik gedacht dat ik misschien de Ajax-cultuur schoffeer”, zei hij, 39 jaar. “We spelen toch om te winnen? Toch niet om een fantastische wedstrijd te zien die we uiteindelijk verliezen?”

Je kunt zeggen dat Koeman, logisch, op de lijn is gaan zitten van Louis van Gaal in 2014 en daarvoor al: een beperkte ploeg zo goed mogelijk bewapenen. Je kunt ook zeggen, al zal hij het zelf niet graag horen, dat Van Gaal deed wat Koeman al in 2002-2003 deed.

Na dat seizoen dachten de Ajacieden zo ver te zijn, in spelerstaal, ‘meer te kunnen voetballen’. Dat was ook van Koeman een misrekening. Ajax strandde weer op z’n Nederlands. Zo’n fout zie ik hem, 55, niet nog eens maken.

Beter dan talenten - en nog niet meer dan dat - op te blazen, zei ik aan een praattafel, kunnen we kijken naar de parallellen met toen, die zijn interessanter. Het viel dood op tafel.

Nóg, zestien jaar na dato, is Nederland er niet rijp voor.

Chef sport Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld. Al zijn eerder verschenen columns kunt u hier teruglezen.

Lees ook:

Een derby van de Lage Landen zonder lading, maar toch weer een resultaatje: 1-1

Na de 3-0 zege op Duitsland hield Oranje gelijke tred met België. Van veel waarde kon het niet zijn. Het was in Brussel een avond van steeds meer reserves, geen avond voor oordelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden