Nederland domineert xtc-export

DEN BOSCH - Nederland domineert, ondanks inspanningen van politie en justitie, nog steeds de wereldwijde handel en productie van xtc. Dat blijkt uit het gisteren gepresenteerde jaarverslag van de Unit Synthetische Drugs (USD). De landelijke officier synthetische drugs, M. Witteveen, ziet de Nederlandse xtc-aanpak falen, tenzij er snel meer rechercheurs het team versterken.

Inmiddels beschouwen 45 landen de Nederlandse xtc-export als een serieus probleem. De verwachting is dat nog meer landen zich het komende jaar bij dat rijtje aansluiten. Vorig jaar werden bijna 22 miljoen Nederlandse pillen in binnen- en buitenland in beslag genomen. Dat is bijna tien miljoen pillen meer dan in het jaar daarvoor. In 1998, het jaar waarin de USD werd opgericht, trof men nog maar een kleine vier miljoen pillen aan. Politie en justitie verklaren die stijging onder meer uit een toenemende vraag naar de synthetische drugs.

Het bezorgde buitenland weet tegenwoordig de weg naar de USD zo goed te vinden, dat het drugsteam handen tekortkomt. Witteveen wil daarom rechercheurs onttrekken aan de regionale politiekorpsen. Een eerste rondgang langs verschillende burgemeesters en korpschefs leert dat die niet staan te springen om mensen af te staan aan het landelijk drugsteam.

Als illustratie van de werkachterstand wijst Witteveen erop dat er nog steeds geen werk is gemaakt van een mega-xtc-vondst in een KLM-toestel vorige maand. De Canadese douane trof toen 859000 Nederlandse pillen aan in kartonnen dozen en lakens. De regionale korpsen weigeren agenten op de zaak te zetten, zolang de naspeuringen niet wijzen in de richting van hun district.

De inspanningen van de USD worden niet altijd door het buitenland gewaardeerd. De afgelopen jaar ontmantelde het politie- en justitieteam 37 xtc-laboratoria in Nederland. Mogelijk daardoor gaan producenten vaker de grens over om hun activiteiten voort te zetten, vermoedt Witteveen. Dit tot grote ergenis van België en Duitsland, waar het aantal xtc-productieplaatsen gerund door Nederlanders, snel stijgt.

Ook stuitte de USD op problemen bij de rechtbank. Niet alleen werd het aangedragen bewijs van het justitieteam soms door de rechters te mager geacht, ook vroegen die zich openlijk af hoe schadelijk xtc nou eigenlijk is. Witteveen: ,,De rechters willen feiten. De VU doet een grootschalig onderzoek naar de schadelijke gevolgen van xtc, maar dat is nog niet af. Zolang niet vaststaat dat deze drugs een bedreiging zijn voor de volksgezondheid, vallen straffen minder zwaar uit.''

Dat Nederland het komend jaar door een ander land van de eerste plaats in de xtc-productie wordt verdrongen, betwijfelt Witteveen. ,,Voor de 22 miljoen pillen die het afgelopen jaar in beslag zijn genomen, is 1500 liter van het chemisch middel PMK nodig. Wij troffen vorig jaar zevenduizend liter van dit spul hier aan.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden