'Nederland doet niet mee aan liquidaties met drone'

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie. Beeld anp
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie.Beeld anp

Nederland werkt niet mee aan illegale liquidaties met drones. Dat benadrukte minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdagavond in een debat met de Tweede Kamer. Volgens haar zijn er geen aanwijzingen dat andere landen dit soort dodelijke acties uitvoeren waarbij ook informatie is gebruikt die door Nederlandse inlichtingendiensten is verzameld.

Redactie

Vooral de SP, het CDA en D66 twijfelden aan de stelligheid van Hennis. Volgens deze partijen valt niet na te gaan of buitenlandse geheime diensten, bijvoorbeeld de Amerikaanse spionagedienst NSA, ook Nederlandse inlichtingengegevens gebruiken of hebben gebruikt om met onbemande vliegtuigjes vermeende terroristen of anderen uit te schakelen.

Hennis, die er in het openbaar niet te veel over kon zeggen, wees erop dat de militaire inlichtingendienst MIVD tijdens militaire operaties gegevens kan delen met partnerlanden. Het is daarbij niet gebruikelijk dat diensten elkaar melden of informatie ook voor andere doelen wordt gebruikt. Het is ook niet bekend op basis van welke informatie andere landen operaties uitvoeren, aldus de minister. Ze voegde eraan toe dat Nederlandse diensten alleen 'informatie verzamelen op basis van Nederlandse opdrachten'.

Tijdens missies, destijds in Afghanistan en nu in Mali, is volgens Hennis een goede inlichtingenpositie cruciaal voor de veiligheid van de militairen, maar ook voor de lokale bevolking. Nederland zou een verzoek van een ander land om inlichtingen nooit inwilligen als er aanwijzingen zijn dat we daarmee zouden meewerken aan iets dat in strijd is met het internationaal recht, zei de bewindsvrouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden