Nederland de zee in: sterkere duinen, nieuwe ruimte, meer natuur

Een nieuwe polder van 60.000 hectare groot voor de Hollandse kust, in de vorm van een tulp: dat stelde het CDA deze week voor in de Tweede Kamer. Ook het Innovatieplatform, dat streeft naar vernieuwing van de Nederlandse economie, prijst zulke landaanwinning aan om de economie een impuls te geven.

We kunnen het, dat is zeker. In Dubai ontstaan nieuwe wijken op door Nederlanders aangelegde landaanwinning in de vorm van een palmboom. In het Russische Sotsji gaan Nederlandse architecten in de Zwarte Zee een stad helpen bouwen in de vorm van Rusland.

Maar dat we het kunnen, is nog geen reden om het ook te doen. We zijn immers, anders dan Rusland en de Golfstaten, geen nieuw rijk olieland dat zijn plotselinge welvaart wil tonen, maar een land dat, na eeuwen van welvaart, nu streeft naar duurzame rijkdom. Daaraan moet elk plan voor landaanwinning worden getoetst.

Een tulp voor de kust zou de waardevolle duinen tussen Den Haag en IJmuiden op grotere afstand van de zee brengen. Een bescheidener vorm, bijvoorbeeld landaanwinning bij het Westland, zou daarentegen goed te verdedigen zijn.

Om te beginnen stijgt de zeespiegel sneller dan voorheen terwijl het land blijft dalen. Een eiland of polder voor de kust kan de duinenrij versterking bieden.

Nederland kan, door de zee in te gaan, bovendien zijn reputatie versterken wel raad te weten met wassend water. In de hele wereld liggen veel steden aan de kust; met de stijgende zeespiegel als gevolg van de klimaatverandering zullen die allemaal op zoek gaan naar kustverdediging. Nederlandse bedrijven kunnen daar veel opdrachten uit slepen.

Ook is de ruimtenood, met name in Zuid-Holland, hoog. Daar verdringen steden, glastuinbouw, havens, recreatie en natuurgebieden elkaar, en zou landaanwinning welkom zijn.

Tot slot geldt al jarenlang dat Nederlanders meer sparen dan goed is voor onze economie, geld dat uit pure ideeënarmoede in het buitenland moet worden geïnvesteerd. Het zou goed zijn als beleggings- en pensioenfondsen hun kapitaal vaker ook binnenlands kunnen investeren, bijvoorbeeld in nieuw land.

Nederland is geschapen door de mens: ook de mooiste natuurgebieden, van de heide tot de zandverstuivingen en de polders tot de plassen, waren zonder menselijk handelen nooit zo ontstaan. Als we het slim aanpakken, kan landaanwinning de kust versterken en ruimte scheppen voor landbouw, stedenbouw en meer natuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden