Nederland blokkeert platwalsen papavers

Een plan van de Afghaanse president Karzai om de papaverteelt in zijn land harder te bestrijden mag niet worden uitgevoerd in de ’Nederlandse’ provincie Uruzgan. De Nederlandse regering ligt dwars.

Minister Van Ardenne van ontwikkelingssamenwerking, afgelopen week op bezoek bij de Nederlandse troepen in Zuid-Afghanistan, heeft gouverneur Munib van Uruzgan te verstaan gegeven dat hij de opdracht van zijn president moet weigeren. Aangezien de Nederlandse minister door transportproblemen af moest zien van haar voorgenomen gesprek met Karzai, liet ze deze boodschap door de gouverneur aan de president overbrengen.

Onder Amerikaanse druk gaf de Afghaanse president eerder deze maand opdracht aan de gouverneurs van alle provincies om zoveel mogelijk ingezaaide papaver te vernietigen. Vervolgens vroeg gouverneur Munib om extra tractoren om de grondstof voor opiumproductie plat te rijden. De Nederlandse missie, die een voorzichtig begin maakt met ontwikkelingsprojecten in Uruzgan, vreest echter dat hierdoor de prille samenwerking met de lokale bevolking in de kiem wordt gesmoord. „We hebben nu juist een beetje vertrouwen bij de kleine boertjes opgebouwd. Dan moeten we die nu niet keihard aanpakken”, zegt Van Ardenne. Ze voorziet dat boeren door het platwalsplan van Karzai ’worden teruggedreven in de armen van de Taliban’.

Hardere bestrijding van de drugsteelt, waarmee volgens de Amerikanen geld wordt verdiend voor terroristen, is volgens Den Haag pas mogelijk als niet alleen de boeren maar ook de handelaren worden aangepakt. Er zijn bovendien nog te weinig alternatieve gewassen om de kleine boeren aan een inkomen te helpen.

De vrees is bovendien dat Karzai na deze eerste stap uiteindelijk besluit tot gifbesproeiingen, wat alternatieve teelt nog moeilijker maakt. De Afghaanse president weerstond de Amerikaanse druk om dit jaar al over te gaan tot besproeiingen, maar zou dat in 2008 wel willen doen. Voor Karzai is het moeilijk de Amerikaanse druk naast zich neer te leggen, gezien de grote financiële en militaire steun uit de VS voor Afghanistan. Juist vorige week kondigde de Amerikaanse president George Bush aan ruim tien miljard dollar extra uit te trekken voor het land.

De 35 landen die militaire reconstructieteams naast de gevechtstroepen in Afghanistan hebben zitten, proberen vandaag op een conferentie in Berlijn het wederopbouwwerk beter op elkaar af te stemmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden