'Nederland blijft aan top medisch onderzoek'

December 1940. Een cavia krijgt vitamine-preparaten toegediend bij Organon in Oss. (FOTO SPAARNESTAD)

Pillenfabrikanten die klagen over het gebrek aan innovatieve daadkracht in Nederland, slaan de plank mis. Nederland staat aan de wereldtop van medisch onderzoek, zegt Adam Cohen, hoogleraar klinische farmacologie in Leiden.

Hij vindt het ’treurig en tragisch’ dat moederbedrijf Merck bij het voormalige Organon (nu MSD) in Oss de complete onderzoeksafdeling opheft. Van de 5.000 banen bij MSD in Oss gaan er 2.175 verloren.

Een verklaring die MSD voor de afslanking geeft, staat Cohen niet aan. Volgens Hans Kortlever, directeur midden-Europa van Merck, is de drastische maatregel mede genomen omdat er in Nederland maar mondjesmaat recepten zouden worden geschreven voor nieuwe (dure) geneesmiddelen. Huisartsen zijn conservatief in het voorschrijven, ze zijn er zelfs trots op dat zij zich aan hun richtlijnen houden, aldus Kortlever. En zorgverzekeraars vergoeden alleen de goedkoopste middelen.

De ingreep van Merck zou wellicht niet nodig zijn geweest als er in Nederland een innovatiever klimaat was, aldus Kortlever gisteren in Trouw. De brancheorganisatie van de farmaceutische industrie Nefarma, en apothekersorganisatie KNMP sloten zich daarbij aan.

Cohen noemt het standpunt van Merck ’flauw en eigenlijk onbetamelijk’. „Dit is niet de manier waarop je moet omgaan met 2.000 mensen die worden ontslagen. Je geeft hiermee het signaal af dat deze ingreep aan anderen heeft gelegen.”

Cohen is directeur van het Leidse Centre for Human Drug Research, dat veelvuldig geneesmiddelenonderzoek doet voor de farmaceutische industrie. „Het Nederlandse systeem behoort tot de top van de wereld. Proefpersonen in klinische trials zijn hier goed beschermd, de medische infrastructuur voor klinische trials is perfect. Dat zijn belangrijke waarborgen voor goed onderzoek.”

„MSD zou manmoedig de gevolgen moeten dragen van een vrije markteconomie en niet zeuren over prijzen en richtlijnen. Dat dokters zich aan richtlijnen houden betekent dat er in Nederland gewoon goede geneeskunde wordt uitgeoefend en dat leidt tot goede research. Het is buitengewoon naar wat er gebeurt in Oss, maar het heeft niets te maken met het overheidsbeleid of de werkwijze van artsen. Dit is gewoon bedrijfspolitiek van directeuren van Merck, die 30 miljoen dollar per jaar verdienen.”

Ruud Coolen van Brakel, directeur van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik in Utrecht, noemt de uitlatingen van Kortlever en Nefarma ’stuitend’. Volgens Coolen van Brakel leidt Merck de aandacht af door de schuld bij anderen te leggen.

„Deze maatregel heeft niets te maken met de maatschappelijke cultuur in Nederland. Het is onkies om over de rug van 2.000 mensen die hun baan kwijtraken, een politieke lobby te voeren. Het gaat hier domweg om bedrijfseconomische afwegingen in een bedrijfstak waarin nog altijd ongelooflijk hoge winsten worden gemaakt.”

Coolen van Brakel noemt het ’doodzonde’ dat in Oss de hele afdeling onderzoek zal verdwijnen. „Farmaceutisch bedrijf Astellas heeft een paar jaar geleden nog het hele Europese onderzoek geconcentreerd in Leiderdorp”, zegt hij.

„Dat hebben ze vast niet gedaan om het innovatieve klimaat in Nederland zo beroerd is.”

(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden