'Nederland betaalt de bouw van megastallen in het buitenland'

VAN ONZE REDACTIE GROEN

Nederland subsidieert de bouw van megastallen in het buitenland met ontwikkelingsgeld, zo meldt stichting Wakker Dier. Een uitbreiding van een pluimveegigant in Roemenië met een jaaromzet van tientallen miljoenen, kreeg vier ton subsidie omdat hij aan Nederland kippen, veevoer en stalinrichtingen levert. De leverancier voerde met het geld de productie zodanig op dat meer kippen per vierkante meter werden gehouden dan in Nederland momenteel is toegestaan.

De Nederlandse varkensboer Van Genugten kreeg Nederlands geld van ontwikkelingssamenwerking om in Bosnië een grote stal voor 3.500 varkens te bouwen. De biggen uit deze stal worden volgens wakker Dier op veetransport vanuit Nederland gezet, terwijl de overheid juist dergelijke langeafstandstransporten wil tegengaan, vanwege het dierenleed en dierziektegevaar.

Er ging een bedrag van 750.000 euro naar uitbreidingsplannen van Omsky Bacon van 250.000 naar 500.000 varkens. Dit is een dochterbedrijf van het imperium van de Russische miljardair Abramovic, zo blijkt uit het rapport, 'De megastal als exportproduct' dat Wakker Dier gisteren naar buiten bracht.

Wakker Dier hekelt de bijdragen, omdat burgers die in eigen land liever geen megastallen willen, wel moeten meebetalen aan de bouw van megastallen in het buitenland. "Terwijl dieren daar vaak nog slechter worden behandeld en de lokale markt wordt verstoord."

In Nederland is veel weerstand tegen de bouw van grote stallen. Ze leveren meer risico's op voor de volksgezondheid, enorme schuren passen niet in het Nederlandse cultuurlandschap en het is de vraag of varkens een goed leven kunnen hebben als ze met duizenden bij elkaar in één stal worden gezet.

Toch is het kabinet niet van plan grenzen te stellen aan de omvang van stallen. In een eerste Kamerdebat, eind vorig jaar, gaf staatssecretaris Bleker aan dat provincies en gemeenten volgens hem prima zelf kunnen inschatten of een bedrijf past in de omgeving. Morgen, woensdag 25 januari, vindt het tweede deel van het Kamerdebat over megastallen plaats.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden