Update

Nederland bereidt zich voor op de storm: IJsselkering dicht

Enkele jaren geleden stond het water erg hoog in de Eems bij Delfzijl. Beeld ANP
Enkele jaren geleden stond het water erg hoog in de Eems bij Delfzijl.Beeld ANP

Een zware ochtend- en avondspits, code geel voor de kustprovincies en kans op onderlopende kades. De eerste storm van het jaar komt eraan. In combinatie met springtij leidt dat dinsdag in de loop van de dag waarschijnlijk tot verhoogde waterstanden.

Redactie

Op de Wadden kan het dinsdag tijdelijk stormen en neemt de wind toe tot kracht 9 en daarbij is kans op zware windstoten tot ruim 100 kilometer per uur. Aan zee en op het IJsselmeer staat een stormachtige noordwestenwind.

De zwaarste windstoot werd dinsdagochtend vroeg gemeten op Vlieland. Daar haalde de wind uit naar 103 kilometer per uur. Bij windstoten van 100 kilometer per uur of meer spreken meteorologen van zeer zware windstoten. Er is officieel sprake van storm wanneer er gemiddeld over een heel uur minimaal windkracht 9 staat. De laatste keer dat het officieel tot storm kwam was op 24 januari 2018.

De veerdiensten naar de Waddeneilanden hebben alvast sommige boten uit de vaart genomen. In Rotterdam komen afzettingen op enkel lager gelegen kades en bewoners zijn gewaarschuwd hun auto’s daar alvast weg te halen. De KLM heeft 159 Europese retourvluchten geannuleerd in verband met de verwachte hinder door de storm rond Schiphol.

Rijkswaterstaat houdt rekening met langere files dan gewoonlijk tijdens de toch al drukke dinsdagochtendspits. Dat komt niet zozeer door de harde wind, als wel door de buien die overtrekken. Op dijken en bruggen moeten weggebruikers rekening houden met zware windstoten. Met name in de kustprovincies en Flevoland is de wind krachtig tot hard met een windkracht 6 tot 7 en is kans op zware windstoten van 75-80 kilometer per uur. Op wegen waar de wind van de zijkant waait is het gevaarlijk om te rijden voor lege vrachtwagens, aanhangers of caravans, waarschuwt Weeronline.

IJsselkering gesloten, bruggen tot nader order niet bediend

Rijkswaterstaat sluit dinsdagmiddag om 14.00 uur de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel wegens het stormachtige weer. Ook de zeesluis Farmsum bij Delfzijl wordt op dit moment afgesloten door Rijkswaterstaat, meldt een woordvoerster.

De Hollandsche IJsselkering is een van de zes stormvloedkeringen die onder beheer staan van Rijkswaterstaat. Ook maakt ze deel uit van de Deltawerken, samen met de Oosterscheldekering, Maeslantkering, Hartelkering en de Haringvlietsluizen. De kans bestaat dat ook die laatste wordt gesloten. “We houden de situatie goed in de gaten”, aldus de woordvoerster.

De provinciale bruggen in de vaarwegen in Friesland en Groningen worden in verband met de storm tot nader order niet bediend, melden beide provincies.In Friesland gaat het onder meer om de bruggen in het Van Harinxmakanaal en het Prinses Margrietkanaal. In Groningen is het Reitdiep gestremd vanaf Zoutkamp tot de Dorkwerdersluis, meldt de Inspectie Scheepvaart Groningen.

De verwachte storm in de nacht heeft waarschijnlijk geen grote gevolgen voor de overboord geslagen containers die zijn gelokaliseerd voor de Waddenkust. “De meeste liggen op de zeebodem. Het is niet de verwachting dat ze gaan schuiven”, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio Fryslân.

Dijkbewaking

Het Groningse waterschap Noorderzijlvest roept mensen op de dijk bij Delfzijl niet meer op te gaan vanwege de hoge waterstand die vandaag wordt verwacht. Door de harde wind in combinatie met springvloed bestaat het risico dat de inhoud van de containers die vorige week op de Noordzee van een schip afvielen de dijken beschadigt.

De noordelijke waterschappen sluiten de coupures (dijkdoorgangen) bij Delfzijl af en starten dinsdagochtend met een volledige dijkbewaking. Dat maakten waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest vanochtend bekend.

De waterschappen verwachten dat het water bij Delfzijl dinsdag rond 12.50 uur een hoogtepunt bereikt en uitkomt op 4,20 meter boven NAP. Op maandagavond werd nog uitgegaan van een waterstand van 3,40 meter boven NAP. Het sluiten van de dijkdoorgangen is gebruikelijk vanaf een waterpeil vanaf 3 meter boven NAP.

Noorderzijlvest heeft permanente dijkbewaking ingesteld en bekijkt ook of de dijkdoorgangen afgesloten moeten worden. Het waterschap roept mensen ook op om geen aangespoelde rommel uit de containers op te ruimen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden