Nederland belooft xtc-jacht

Nederland heeft in Italië de kwalijke reputatie van pillenland, producent van de xtc-pillen die het land overspoelen. Om de verontwaardiging daarover in te dammen, tekent Nederland vandaag in Rome een samenwerkings akkoord met Italië om handel in synthetische drugs aan te pakken.

Frank Kools

Tezelfdertijd zetten staatssecretaris Dick Benschop van Europese zaken en zijn Italiaanse collega van binnenlandse zaken Brutti ook hun handtekening onder een tekst om samen nieuwe illegalen buiten de deur te houden. Dat is weer een tegemoetkoming aan Nederland, die zich al jaren ergert aan de lakse bewaking in Italië van de buitengrenzen.

Begin november vorig jaar sloeg Italië groot alarm nadat in één weekeinde een jongen van achttien overleed na het slikken van pillen en een meisje een levertransplantatie moest ondergaan. Hoewel niet zeker was dat het spul echt uit Nederland kwam, twijfelde niemand in Italië daaraan.

Voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie die op dat moment in zijn land was, leek even terug te schieten in zijn rol als Italiaans politicus. Hij pleitte openlijk voor harmonisatie van drugswetten in de Europese Unie. Tweede-Kamerleden en europarlementariërs lazen daarin dat Nederland zijn beleid moest aanpassen en wezen zijn 'inmenging' boos van de hand. Prodi zei daarover later weer dat hij verkeerd begrepen was.

Maar de onrust in Italië over xtc bleef doorsudderen. Met name de post-fascisten van de Nationale Alliantie bleven fel uithalen naar het 'Holland van de drugs'. Begin deze maand vroeg Christiana Muscardini van die partij in een petitie aan het Europarlement om Nederland uit het verdrag van Schengen te stoten. Dat regelt het vrij verkeer van burgers in de unie. Het verdwijnen van de binnengrenzen in de EU zorgt er volgens haar voor dat drugs makkelijk naar Italië worden gesmokkeld.

Premier D'Alema sprak op zijn bezoek van eind november aan Den Haag zijn zorg uit over de drugshandel. Premier Kok zou vandaag een tegenbezoek aan Rome brengen. Vanwege het aftreden van minister Peper van binnenlandse zaken gaat staatssecretaris Benschop nu alleen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden