Nederland behoudt aantal zetels EU-parlement

Het Europees Parlement in Straatsburg. Beeld anp

Nederland behoudt de huidige 26 zetels in het Europees Parlement (EP). Dat is althans het voorstel van een speciale commissie in het EU-parlement voor de herindeling van de zetels. In maart zal het voltallige EP dit voorstel bespreken en in stemming brengen. Als het aangenomen worden, dan is het aan de EU-lidstaten om een definitieve knoop door te hakken.

In het voorstel is rekening gehouden met de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie deze zomer. Bovendien werd eerder afgesproken dat het EP na de verkiezingen in 2014 niet meer dan 751 afgevaardigden telt, 15 minder dan nu.

Het Europarlement wilde niet dat een lidstaat er zetels bij zou krijgen. Daarom stelt het nu voor dat er 12 landen zijn die één zetel inleveren. Het zijn België, Roemenië, Portugal, Griekenland, Tsjechië, Hongarije, Bulgarije, Ierland, Kroatië, Litouwen, Letland en Oostenrijk.

Duitsland zou als enige land drie zetels moeten inleveren. Nieuw is dit niet; dat was met de inwerkingtreding van het jongste Europees Verdrag al zo geregeld. De Duitse vertegenwoordiging zou nog steeds de grootste zijn met 96 zetels.

De verdeling van het aantal zetels per land gebeurt op basis van een rekenkundige formule waarbij onder meer rekening wordt gehouden met het inwonertal. Een lidstaat krijgt minimaal zes zetels en maximaal 96 zetels toegekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden