Nederland behoort tot de economische wereldtop

Knooppunt Hoevelaken wordt voor 774 miljoen euro vernieuwd. Beeld ANP
Knooppunt Hoevelaken wordt voor 774 miljoen euro vernieuwd.Beeld ANP

Nederland hoort bij de wereldtop, zegt het Economisch Forum. Vooral door de dynamische economie. Minpuntjes zijn er ook: te weinig geld voor onderzoek.

Op macro-economisch gebied is Nederland stabiel. Nederland hoort tot de zes meest concurrerende landen ter wereld. Nederland is dynamisch, heeft een efficiënte overheid en betrouwbare instituties en een uitstekende infrastructuur. De beroepsbevolking is goed opgeleid. Maar het wordt voor bedrijven lastiger om aan goed personeel te komen en Nederland spendeert in vergelijking met andere rijke landen relatief weinig aan onderzoek.

Dit staat in het Global Competitiveness Report, een rapport dat jaarlijks wordt uitgebracht door het World Economic Forum (WEF) en is gebaseerd op enquêtes onder bedrijven en op data over 140 landen van instellingen als het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank en de Oeso.

Het rapport bevat een ranglijst die aangeeft hoe competitief landen zijn. Daarbij wegen de onderzoekers 98 verschillende factoren mee: daaronder uiteenlopende zaken als inflatie, levensverwachting, toegankelijkheid van zorg, de staat van de stroomvoorziening, ondernemerscultuur en innovatief vermogen. De meeste gegevens dateren van 2016 en 2017.

Lage overheidsschuld

Nederland moet op de lijst de VS, Singapore, Duitsland, Zwitserland en Japan voor laten gaan, maar staat ruim voor België (21), Spanje (25), China (28) en Italië (31). Sterke punten van Nederland zijn het macro-economisch beleid (gedeelde eerste plaats), de relatief lage overheidsschuld (idem), de economische dynamiek (3), de infrastructuur (4) en de kwaliteit van instituties (4).

Ook op gebieden als persvrijheid, onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de opleiding en vaardigheden van de beroepsbevolking behoort Nederland tot de wereldtop.

Om- en bijscholing

Op andere gebieden scoort Nederland minder hoog. Bij de uitgaven voor research (afgezet tegen het bruto nationaal product) staat Nederland op 19 – Israël besteedt relatief het meeste geld aan onderzoek. Nederland zou meer aan om- en bijscholing van personeel kunnen doen en zou meer moeten investeren in nieuwe technologieën als kunstmatige intelligentie, big data, robotisering en 3D-printing.

Het Nederlandse belastingsysteem is ingewikkeld en de invoerheffingen zijn dat ook. Op de factor ‘complexiteit in tarieven’ is Nederland plaats 112 in de ranglijst toebedeeld. Het is relatief duur om in Nederland een bedrijf op te richten.

Door de (algemeen verbindendverklaring van) cao’s en diverse wetten zijn de lonen niet erg flexibel: lonen zijn niet snel aan te passen aan veranderende omstandigheden. Qua flexibiliteit van lonen staat Nederland op 122, in de buurt van onder meer de Scandinavische landen.

Amerika aanvoerder

De Verenigde Staten scoren het hoogst op de WEF-lijst. Het land kent een ondernemerscultuur, mensen zijn bereid risico’s te nemen. Er is veel durfkapitaal beschikbaar en het (wetenschappelijk) onderzoek staat op een hoog niveau. Bedrijven staan, meer dan in andere landen, open voor nieuwe, revolutionaire ideeën. De beschikbaarheid van geschoolde arbeidskrachten is groot, de arbeidsmarkt is erg flexibel.

Oog voor de negatieve kanten van de Amerikaanse maatschappij heeft het WEF ook. Er is veel georganiseerde misdaad (plaats 53), er zijn veel zelfmoorden (92) en werknemers hebben weinig rechten (84). De inkomensverschillen zijn groot, de zorg is voor armen slecht toegankelijk en de gezond-levensverwachting (46) is veel lager dan in, bijvoorbeeld, Singapore en Japan.

Op een aantal gebieden waar Nederland hoog scoort, scoren de VS beduidend lager of laag. “In veel opzichten zijn Nederland en de VS elkaars spiegelbeeld”, zegt Henk Volbeda die de leiding had over het Nederlandse deel van het onderzoek dat werd verzorgd door het Erasmus Centre for Business Innovation.

Duitsland aan top in Europa

Van de Europese landen scoorde Duitsland het hoogst. Dat land is vooral erg innovatief. Het land heeft veel patenten, kent goede onderzoeksinstituten en een zakelijke sector die niet bang is om innovaties te financieren en veeleisende klanten die bedrijven stimuleren met nieuwe diensten en producten te komen. Zo is, volgens de onderzoekers ‘een uniek en geavanceerd innovatie-ecosysteem ontstaan.’ Opvallend is wel dat Duitsland op het gebied van ICT zeker niet vooroploopt: het land kent relatief weinig mensen met mobiele-breedbandabonnementen en heeft een relatief klein glasvezelnetwerk..

Lees ook:

Nederland stijgt naar plek 5 op lijst concurrerende economieën

In 2015 steeg Nederland op de ranglijst van de meest concurrerende economieën ter wereld. Ons land was opgeklommen van de achtste naar de vijfde plaats.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden