Nederland als tevreden natie

Een tevreden natie, zondagavond, 21.34 uur, Ned. 2.

BIJDRAGE: BERT VAN PANHUIS

Aan de hand van ontwikkelingen op politiek, economisch, maatschappelijk en cultureel gebied toont de Tros vanaf overmorgen op drie opeenvolgende zondagen in de produktie 'Een tevreden natie' aan wat er in de loop der afgelopen 48 jaren is veranderd in Nederland en hoe dat is terug te vinden in het dagelijkse leven.

Ingedeeld naar thema, zoals de groei naar welvaart voor iedereen, de veranderingen in het dagelijkse leven en de vrijetijdsbesteding, hebben Ivo Niehe en Petra Klapwijk het verloop van de wederopbouw van Nederland in beeld gebracht, daarbij geholpen door de historici Maarten van Rossem en Ed Jonker, die het materiaal verzamelden en rangschikten. Die laatste twee hebben hun materiaal ook gebruikt voor een met collega Luuc Kooymans samengesteld boek onder dezelfde titel.

De eerste aflevering laat zien hoe de ontwikkeling van de naoorlogse schaarste naar welvaart voor iedereen verloopt. Via de eerste levensbehoeften op de bon naar de eerste wasmachine, de stofzuiger en de koelkast. Met de groei van de welvaart, onder meer door de vondst van aardgas, verdwijnt de hokjesgeest. Maar de groei duurt niet voort en na de oliecrisis is er de economische recessie. Halverwege de jaren tachtig is er weer herstel en worden hard werken en geld verdienen een goede zaak gevonden.

Het beeldmateriaal in de drie uitzendingen wordt aangevuld met uitspraken van voor een bepaalde tijdsperiode bekende Nederlanders. Dat loopt uiteen van sportverslaggever Herman Kuiphof tot Maagdenhuisbezetter Paul Verhey en van oudminister van financien Hofstra tot Margriet-hoofdredactrice Hanny van der Horst.

Econoom Jan Pen stelt dat de grootste achteruitgang van de afgelopen jaren is dat vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog sommige plaatsen op het platteland een schoon milieu hadden. 'Dat is nu niet meer zo. Het ergste van de milieuvervuiling is dat je het niet direct merkt.' Hanny van der Horst ventileert een nogal extreme uitspraak over de positie van de werkende vrouw met: 'Mijn man is bijvoorbeeld zelf psycholoog en ontmoette een paar vroegere collega's. Op een gegeven moment werd hij met souteneur aangesproken, omdat zijn vrouw werkte. Nou, da's een harde, he?'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden