Nederland aast op hoofdrol in Galileo

Het hele Europese bedrijfsleven moet profiteren van het Galileo-project. Nederland wil het toezicht op de bouw van het satellietsysteem.

De aanleg van het Europese satellietsysteem Galileo, ter waarde van 3,4 miljard euro, wordt over zes grote contracten verdeeld. Dat hebben de Europese ministers van verkeer gisteren unaniem besloten, na langdurig overleg.

Grote Europese concerns als Siemens, Thales en EADS mogen op maximaal twee contracten bieden. Bovendien moeten ze tenminste 40 procent van hun verworven opdracht weer uitbesteden aan andere bedrijven.

Deze opzet moet garanderen dat bedrijven uit alle lidstaten een kans krijgen om mee te doen, zonder dat één onderneming het project domineert. Het Europese ruimte-agentschap ESA voert het project uit en houdt toezicht op de aanleg.

De Nederlandse overheid heeft goede hoop dat de ESA-vestiging in Noordwijk een belangrijke rol krijgt in het project, samen met Estec in dezelfde plaats. Dat kan tientallen banen opleveren. Andere Nederlandse bedrijven kunnen kleinere delen van de contracten uitvoeren.

Galileo moet een Europese concurrent worden van het Amerikaanse GPS. Het systeem wordt veel preciezer, met plaatsbepaling tot op een meter nauwkeurig. Galileo werkt met dertig satellieten, waarvan er nog maar één is gelanceerd. In 2013 moet alles werken.

Niet alleen automobilisten, maar ook de scheepvaart moet kunnen profiteren van het nieuwe systeem. Een schip in nood kan straks veel sneller gelokaliseerd worden. Bovendien zijn er veel nieuwe toepassingen mogelijk voor consumenten. Zo moet Galileo blinden helpen hun weg te vinden door de stad.

Eerdere pogingen om het bedrijfsleven mee te laten betalen aan de aanleg van Galileo zijn mislukt. Daarom wordt het project nu met Europees geld betaald. Voor een deel komt dat uit de landbouwbegroting, waarin toch geld overblijft. Nederland was het met die constructie eerst niet eens, maar is nu toch tevreden over het bereikte resultaat.

Alleen Spanje bleef lang dwarsliggen bij het overleg in Brussel. De Spanjaarden wilden een grondstation voor Galileo, terwijl die er al zijn in Duitsland en Italië. Besloten is nu dat ook Spanje zo’n station krijgt, dat zich vooral zal richten op het contact met alarmdiensten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden