Update

Nederland aansprakelijk voor drie Srebrenica-doden

Bosnische moslims bevestigen foto's van vermoorde familieleden aan een herdernkingsmuur in Sarajevo. Beeld ap
Bosnische moslims bevestigen foto's van vermoorde familieleden aan een herdernkingsmuur in Sarajevo.Beeld ap

De Staat der Nederlanden is aansprakelijk voor de dood van moslimmannen in Srebrenica in 1995. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag bepaald in de zaak van nabestaanden. Nederland moet hen een schadevergoeding betalen.

Redactie

Hasan Nuhanovic, tolk bij Dutchbat, en de nabestaanden van Rizo Mustafic, elektricien bij Dutchbat, daagden Nederland voor de rechter, omdat de Dutchbatters hun familieleden hebben overgedragen aan de Bosnische Serviërs. De troepen van de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic hebben hen vervolgens vermoord. Nuhanovic verloor zijn broer en zijn vader.

De rechtbank in Den Haag bepaalde eerder nog dat de staat juist niet aansprakelijk was, onder meer omdat Dutchbat handelde onder VN-vlag. Het hof veegt die argumentatie van tafel en stelt dat de Nederlandse regering zich ook met Dutchbat en de evacuatie van de vluchtelingen bemoeide. Volgens het hof bleef het niet bij advies dat de toenmalige minister van Defensie Joris Voorhoeve gaf, maar gaf hij daadwerkelijk instructies aan Dutchbat.

Strijdig met VN-instructies
,,Het lijdt voor het hof geen twijfel dat de Nederlandse regering nauw betrokken was bij de evacuatie van de vluchtelingen'', zegt het hof. De regering had het dan ook in haar macht gehad te voorkomen dat Mustafic en de familieleden van Nuhanovic van de compound werden gezet, als ze dat op tijd had geweten, staat in het arrest. Ook zegt het hof dat het wegsturen van de vluchtelingen in strijd was met instructies van de VN om de vluchtelingen zo veel mogelijk te beschermen.

Volgens het hof had Dutchbat moeten voorzien dat de militairen van Mladic de mannen zouden vermoorden en Dutchbat had hen dan ook niet van de compound af mogen zetten. Ze behoorden op 13 juli 1995 tot de laatsten van 5000 vluchtelingen die hun toevlucht tot de compound van de Nederlanders hadden gezocht. Dutchbat was er getuige van geweest dat moslims die in handen van de Bosnische Serviërs waren gevallen, waren mishandeld en gedood, aldus het hof. Er zijn in totaal 239 weerbare mannen geregistreerd die in het Nederlandse kamp waren.

Precedent
Camil Durakovic, waarnemend burgemeester vanSrebrenica is blij voor de families. "Ze hebben jarenlang gestreden voor hun recht en een schadevergoeding. Ze hebben grote delen van hun families verloren in 1995. Er is nu een precedent geschapen: anderen krijgen nu ook recht op vergoeding. Een goede zaak. Het blijkt dat de Nederlandse rechtspraak onafhankelijk is en dat de politiek geen rol heeft gespeeld. De vergoeding kan het verlies niet goedmaken, maar geeft toch een soort bevrediging.''

Enkele vrouwen bidden bij een gedenksteen waar de namen van de duizenden moslims in gegraveerd staan die tijdens het bloed in Srebrenica om het leven kwamen. Beeld reuters
Enkele vrouwen bidden bij een gedenksteen waar de namen van de duizenden moslims in gegraveerd staan die tijdens het bloed in Srebrenica om het leven kwamen.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden