Nederlaag voor Nederlandse pulsvissers

Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, vindt het besluit ongerechtvaardigd. Beeld anp
Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, vindt het besluit ongerechtvaardigd.Beeld anp

De Nederlandse kottervloot die vist met behulp van elektriciteit dreigt fors te moeten inkrimpen. De zogeheten pulsvisserij wordt maar beperkt toegestaan.

“Ongerechtvaardigd. Voor Nederland is dit heel nadelig”, zei een teleurgestelde staatssecretaris Martijn van Dam na afloop van een overleg in Brussel tussen de EU-ministers van visserijzaken.

Remmende voorsprong

Nederlandse vissers hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de nieuwste technieken. De Franse vissers deden dat niet en zijn daarom op achterstand gezet. Zij willen dan ook af van de zogeheten pulsvisserij. “Beschamend”, vindt Europarlementariër voor de ChristenUnie Peter van Dalen.

Van Dalen zit namens Nederland in de visserijcommissie van het Europees Parlement. Hij vindt het niet te verkopen dat de Europese visserijministers nationale belangen van vooral de Fransen zwaarder laten wegen dan ecologische voordelen. Het gaat allemaal om de pulstechniek waar Nederlandse kotters die op tong vissen veel gebruik van maken.

Bij de ouderwetse manier van vissen ploegen kettingen de zeebodem om zodat vissen als schol en tong omhoog zwemmen en in de netten terecht komen. Pulsvissen gebruikt geen kettingen, maar elektriciteit. Door kleine stroomstootjes schrikken zij op en belanden in het net.

Reeks van voordelen

Dat heeft veel voordelen. De eerste is minder schade aan de bodem. Bij pulsvissen varen schepen op een lagere snelheid. In plaats van zeven mijl per uur, varen ze vijf mijl. Omdat puls efficiënter is dan de boomkor, zijn de netten sneller vol. Schepen hoeven dus minder lang te varen, en door de lagere snelheid bevissen zij ook een kleiner oppervlak. Dat zorgt voor minder beroering van de bodem. Die beroering is toch al minder omdat de elektroden niet zo diep in de zeebodem graven als de kettingen.

Tweede voordeel is dat met pulstuig schepen gerichter op bepaalde soorten kunnen vissen. Dat scheelt bijvangst.

Derde voordeel is het brandstofverbruik. Dat daalt met maar liefst 50 procent, wat gunstig is voor de co2-uitstoot.

Wel werd er bij een klein aantal kabeljauwen schade aangetroffen aan de rugwervel. Volgens Van Dalen gaat het slechts om 0,5 procent van de gevangen kabeljauw.

Meer onderzoek

In Nederland varen 84 kotters met pulstuig. Zij mogen dat dankzij een ontheffing, omdat vissen met elektriciteit verboden is. Dat heeft te maken met excessen uit het verleden waarbij vissers met hoge voltages delen van de zee onder stroom zetten en al het zeeleven elektrocuteerden. Maar pulsvissen heeft daar volgens Nederland niets mee te maken. De elektroden geven schokjes af die kleiner zijn dan het voltage van schrikdraad. Daarom wil staatssecretaris Martijn van Dam van landbouw en visserij af van de ontheffing en permanente toestemming voor pulsvissen.

Dat gaat mooi niet door, zeggen visserijlanden onder aanvoering van Frankrijk en Denemarken. “Officieel zeggen zij dat omdat zij meer wetenschappelijk onderzoek willen naar de effecten,” zegt Van Dalen. “Zij zijn daarbij geholpen door Malta dat voorzitter is van de visserijraad. Zij hebben een tekst voorgelegd die precies aansluit bij wat de Denen en Fransen willen.”

De Fransen en Denen zeggen dat zij meer onderzoek willen naar de effecten op langere termijn. Zij willen eerst weten wat de elektrische schokjes doen met de wormen en schelpdieren in de zeebodem die belangrijk zijn voor de algen in zee. Dat onderzoek loopt nog en is in 2019 afgerond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden