Nederlaag tegen bescheiden Willem II 'Ajax-onwaardig'

Blamage | Na drie competitiewedstrijden heeft Ajax al vijf verliespunten. Het lijkt een teken dat er ook aan de hand van de nieuwe coach Bosz weinig te veranderen valt in Amsterdam.

HENK HOIJTINK

AJAX 1

WILLEM II 2

Nadat ook de tweede thuiswedstrijd in de competitie tegen een bescheiden opponent niet was gewonnen (sterker, op blamerende wijze was verloren, met 1-2 van Willem II), zei de nieuwe trainer van Ajax dat zijn ploeg Ajax-onwaardig had gespeeld. Zo komt ook Peter Bosz, die nieuwe trainer van Ajax, er al snel achter dat het zo simpel niet kan zijn als in de beeldvorming is gedacht.

In die beeldvorming speelde Ajax vorig seizoen onder Frank de Boer verdedigend en saai. Bosz zou verfrissing moeten brengen. Hij werd aangetrokken met het oog op het attractieve voetbal dat hij Vitesse had laten spelen. Ajax zou, in jargon, druk zetten op de tegenstander, Ajax zou de bal binnen vijf seconden moeten heroveren - zoals Barcelona dat in zijn beste dagen kon.

Daar zou Bosz tijd voor nodig hebben, tijd die er zeker bij een topclub niet of nauwelijks is. Maar is dat bij nadere beschouwing het probleem, nu Ajax in de prille competitie al vijf punten heeft verspeeld - na het eerdere 2-2 gelijkspel tegen Roda JC, ook in de Arena?

Het spel dat Bosz wil spelen, is in theorie riskant, vanwege gaten die in defensief opzicht kunnen vallen. Maar beide doelpunten van Roda JC, niet in ruimte ontstaan, waren dááraan niet toe te schrijven geweest, en hetzelfde gold zaterdagavond voor een van de twee treffers van Willem II. De eerste, een fraaie uiteindelijk van Falkenburg (1-1), was in de open ruimte voorbereid door Andrade, maar de winnende even later van Fran Sol niet: de nieuwe spits rondde in de doelmond af na een voorzet van Haye (1-2).

undefined

Argeloosheid

Daarbij wreekte zich defensieve argeloosheid, door de jaren heen een teer punt bij Ajax en niet alleen tegen Roda JC de makke, ook bij de tegentreffers in de voorronden van de Champions League tegen PAOK Saloniki en, vorige week, Rostov (1-1).

undefined

Niets afgedwongen

Zaterdag speelde tevens een ander gekend euvel op: gemakzucht of een gebrekkige instelling. Zowel Bosz als verdediger Veltman oordeelde dat het dááraan vooral had gelegen, dat Ajax het tegen de Tilburgers te makkelijk had opgevat na de vroege openingstreffer van aanvoerder Klaassen, in de eerste minuut, na een voorzet van El Ghazi (1-0).

Hoeveel is er daarmee op de keper beschouwd voorlopig bij Ajax veranderd en, belangrijker nog, hoeveel kán er veranderen? Zijn dit niet de eerste tekenen voor Ajax, zijn fans en Bosz dat met in grote lijnen dezelfde spelers, en hun begrensde kwaliteiten, zoveel misschien niet te veranderen valt? Ajax had aanvallend tegen Roda JC al weinig afgedwongen, tegen Rostov gaandeweg ook steeds minder, en zaterdag tegen Willem II in de gehele tweede helft hoegenaamd niets.

Was dat onder Frank de Boer ook niet vaak zo geweest, met ondoelmatige vleugelspelers als El Ghazi en Younes? De nieuwe spits Traoré is onmiskenbaar vaardig, maar kan hij tussen hen in tot wasdom komen? Tegen Rostov nog niet, en ook zaterdag niet.

Zou De Boer vorig seizoen werkelijk bewust verdedigend en saai hebben gespeeld? Of zou Ajax niet beter hebben gekund, de onevenwichtige ploeg die bij gebrek aan routine sturing in het veld onverminderd mist? Nu al lijkt zich in de Arena de wetmatigheid op te dringen dat een trainer, wat hij ook allemaal wil, uiteindelijk zo goed is als zijn spelers.

Ajax - Willem II 1-2 (1-2). 1. Klaassen 1-0, 28. Falkenburg 1-1, 31. Sol 1-2. Scheidsrechter: Higler. Toeschouwers: 45.405. Geel: Peters, Lachman, Van den Boomen (Willem II).

Ajax: Onana; Veltman, Sánchez, Riedewald, Dijks (44. Viergever); Van de Beek (73. Cassierra), Klaassen, Bazoer (47. Sinkgraven); El Ghazi, Traoré, Younes.

Willem II: Lamprou; Van Anholt (75. Heerkens), Lachman, Peters, Joppen; Van den Boomen, Falkenburg (87. Ogbeche), Ojo; Andrade, Sol, Haye (73. Calcan).

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden