Update

Nederlaag Merkel in deelstaatverkiezing is van 'historische proporties'

Beeld EPA

De partij Alternative für Deutschland (AfD) is de tweede partij geworden in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Geen overwinning, maar wel meer dan de partij van Angela Merkel, het CDU. De de populistische anti-immigratiepartij kreeg bijna 21 procent van de stemmen, terwijl het CDU van bondskanselier Angela Merkel het met 19 procent moest doen.

Regeringspartij SPD verloor stemmen, maar werd desondanks met zo'n 30 procent de grootste partij. Zowel de SPD als CDU verliezen in de prognoses vergeleken met vijf jaar geleden, respectievelijk 5,1 en 4 procent. Wel behouden zij samen hun meerderheid in het deelstaatsparlement en zouden zij dus samen door kunnen regeren als ze dat willen. Merkel regeert in Berlijn ook samen met de SPD.

Volgens de lijsttrekker van de AfD, Leif-Erik Holm, is de nederlaag van Merkel er een van historische proporties. "Het is de kers op de taart dat we het CDU van plaats twee hebben verdrongen", zei Holm. "Misschien is vandaag het begin van het einde van het kanselierschap van Angela Merkel. Dat moet ons doel zijn."

De opkomst bij de deelstaatverkiezing in de noordoostelijke Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern was in eerste instantie matig, maar lijkt uiteindelijk hoger dan bij de vorige deelstaatsverkiezingen toen 51,5 procent van de kiezers ging stemmen. Dit keer ging ruim 60 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus.

Voor de AfD zij deze deelstaatsverkiezingen een primeur. De komst van de AfD gaat naar verwachting de meeste andere partijen veel stemmen kosten. Dat de AfD zondag met meer stemmen dan Merkels CDU in het parlement komt, is een blamage voor Merkel. De deelstaat is haar politieke thuisbasis.

Peilingen
Opiniepeilingen gaven aan dat de AfD circa 22 procent van de kiezers zou binnenhalen, mogelijk net iets meer dan de CDU. De in 2013 opgerichte AfD hamert op problemen met vluchtelingen. Ondanks het feit dat in Mecklenburg-Vorpommern slechts 1,5 procent van de 1,6 miljoen inwoners vluchteling is, overheerst het vluchtelingenthema net als elders in de Bondsrepubliek de verkiezingsstrijd.

De regeringscoalitie van de sociaaldemocratische premier Sellering met de christendemocraten onder leiding van Lorenz Caffier hoeft volgens peilingen dus niet te rekenen op dankbare kiezers die het economisch beleid belonen. Sellingers SPD zou fors verliezen en naar 28 procent van de kiezers terugvallen. Volgens Sellinger is het de schuld van Merkel dat vluchtelingen het thema van deze stembusgang zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden