'Nederlaag heeft meer effect dan tien praatjes'

SPAKENBURG - IJsselmeervogels weet weer wat verliezen is. De titelgrossier stond zaterdag voor het eerst sinds 19 mei 1997 (2-1 tegen Volendam op de slotdag van de vorige voetbaljaargang) met lege handen. Vogels' laatst overgebleven concurrent Urk zegevierde in Spakenburg na een spectaculaire pot met 3-5 en verkleinde het gat met de koploper tot vijf punten.

PETER WILSCHUT

Bij een zege voor de Vogels zou de marge zijn gegroeid naar elf. En daarmee zouden de Spakenburgers de elfde afdelingstitel in de zaterdagtop voor het grijpen hebben gekregen. Tegen die achtergrond kwam de nederlaag hard aan. Trainer Erik Assink verborg zijn teleurstelling over de eigen prestatie niet. De gedreven coach sprak na afloop met pijn in het hart over kleuterklas-verdedigen, over het feit dat veel meer kansen waren gecreëerd dan benut en over een instelling die nooit verried dat zijn spelers extra overgave betrachtten voor een mooi resultaat.

Het falen in drie woorden beschrijvend: IJsselmeervogels miste scherpte. Na een meer dan uitstekend verlopen eerste seizoenhelft heeft Assink het afkalven van die scherpte al in de winterstop waargenomen. Volgens de trainer is dat een proces waartegen moeilijk te vechten is. “Ik kan wekelijks mijn trainerspraatje houden en hameren op de noodzaak van wedstrijdscherpte tijdens trainingen, als het in wedstrijden te gemakkelijk gaat kun je bij spelers een instelling zien ontstaan van: wat zeurt die trainer nou, we winnen toch wel. Ik denk dat deze nederlaag meer effect sorteert om de groep weer bij de les te krijgen dan tien praatjes.”

Assink illustreerde zijn strijd om zijn ploeg met beide benen op de grond te houden zaterdag jegens een radio-verslaggever. Deze stelde dat IJsselmeervogels ondanks de zeperd tegen Urk gewoon kampioen gaat worden. Waarop Assink zei: “Van zo'n uitspraak zakt me de broek af. In dit dorp denkt iedereen dat, en daarin schuilt het grote gevaar. We zullen gewoon met een goeie instelling keihard moeten werken. Doen we dat niet dan krijgen we de rekening gepresenteerd”. Onbedoeld zegt Assink daarmee dat de gevaarlijkste tegenstander van IJsselmeervogels de ploeg zelve is.

IJsselmeervogels opende voor 2000 kijkers wel scherp met drie hoekschoppen binnen vijf minuten. De voorsprong kwam binnen het kwartier via Edwin Hofman (1-0). Echter, binnen het half uur was Urk niet alleen langszij (1-1, Kees Wakker) maar ook voorbij gekomen (Loosman, 2-1). Het was de periode die Assink de grootste teleurstelling opleverde: “Toen al zag je dat het moeilijk zou worden. De manier van optreden van Urk toonde toen al veel fanatieker”.

Na de pauze kwam IJsselmeervogels na een kwartier toch weer op gelijke hoogte (Van der Nooy, 2-2). Dat evenwicht bleef tien minuten bewaard. Toen nam Urk weer afstand via Jacob Wakker (2-3) en de uitblinkende Jacob Tol (2-4). Nog was IJsselmeervogels niet verslagen. Kwakkel tekende tien minuten voor tijd voor 3-4 en een minuut nadien raakte hij zelfs de lat. Uit de tegenaanval bekroonde Jacob Wakker echter zijn en Urks buitengewoon spel-gedisciplineerde en scherpe optreden (3-5) en brak daarmee Vogels' verzet.

Urk-trainer Hennie Spijkerman wilde niet te veel consequenties verbinden aan de zege: “Winnen was noodzaak om de competitie spannend te houden. Wij hebben de verdediging van IJsselmeervogels (tot zaterdag slechts vier tegendoelpunten - red.) steeds zo vroeg mogelijk onder druk gezet. Ik denk dat ze daar niet zo goed mee overweg kunnen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden