Nederbelgen

Het spook van de belastingheffing hing gepensioneerde 'Nederbelgen' al jaren boven het hoofd. Maar de Nederlanders die om financiële redenen naar België zijn verhuisd, worden door het nieuwe kabinet-Balkenende toch weer gespaard.

redactie economie

Staatssecretaris Van Eijck van financiën (LPF) was van plan om de Nederbelgen over hun pensioen belasting te laten betalen, zij het met mate. In een nieuw belastingverdrag met België, dat per 1 januari 2003 in werking treedt, wilde hij hun een vrijstelling geven van 25000 euro. Daarboven zouden zij te maken krijgen met de normale belastingtarieven.

Maar zelfs deze milde aanpak ging CDA, VVD en LPF te ver. De partijen willen het belastingverdrag zo aanpassen, dat de gepensioneerde Nederbelgen nog twee jaar van volledige belastingvrijstelling kunnen genieten. Daarna volgt een periode van tien jaar waarin het tarief slechts 25 procent bedraagt, de helft van het normale toptarief. Het voordeel voor de 1500 Nederbelgen die boven de vrijstelling uitkomen bedraagt in totaal één miljoen euro per jaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden