'Nederbelgen misbruiken Belgische zorgverzekering'

BRUSSEL - Duizenden mensen die in België wonen en in Nederland werken, maken volgens de Belgische Artsenkrant misbruik van de Belgische ziekteverzekering voor de medische kosten van hun gezinsleden. De Nederlanders sparen op die manier duizenden euro's aan ziektekostenpremies uit.

Van onze correspondent

De doorgaans rijke Nederlanders laten hun vrouw en kinderen op kosten van een Belgisch ziekenfonds verzorgen. Deze 'Nederbelgen' zijn, omdat zij in Nederland werken, meestal verplicht een particuliere ziekteverzekering af te sluiten. De premies kunnen fors oplopen als ook de partner en kinderen onder de verzekering vallen. Veel Nederlanders hebben daar een oplossing voor bedacht. Zij laten hun gezinsleden in Belgie registreren als 'personen zonder statuut'. Op die manier worden partner en kinderen automatisch in Belgie verzekerd. De te betalen premie is afhankelijk van het inkomen. Doorgaans hebben die gezinsleden echter geen inkomsten en betalen ze dan ook een zeer lage premie.

Het oneigenlijk gebruik van dit systeem is volgens de Artsenkrant populair in de Belgisch-Nederlandse grensstreek. De Belgische minister van volksgezondheid Rudy Demotte wil nagaan hoe het achterdeurtje in de wetgeving eventueel kan worden gesloten. Ook een deel van de 17000 Belgen die in Nederland werken zou misbruik maken van het stelsel, dat bedoeld is als sociaal vangnet voor mensen met een uitkering en laag inkomen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden