Nedap boekt winststijging 27% in eerste halfjaar

(Novum/Betten) - De N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek Nedap heeft in de eerste helft van 2007 de nettowinst met 27% zien stijgen, van EUR 5,0 miljoen naar EUR 6,3 miljoen. Per aandeel kwam de winst uit op 0,94, tegen EUR 0,74 een jaar eerder.

De omzet steeg met 12%, van EUR 64,7 miljoen tot EUR 72,4 miljoen. Nagenoeg alle marktgroepen hebben volgens Nedap bijgedragen aan deze autonome omzetstijging. Met name de marktgroepen Agri, Power Supplies en Retail Support lieten volgens het bedrijf fraaie groeicijfers zien.

Het projectmatige karakter van veel opdrachten en het ondernemende karakter van Nedap kunnen volgens het bedrijf op korte termijn tot sterke omzet- en winstschommelingen leiden. Op dit moment zijn er volgens Nedap overigens geen belemmeringen zichtbaar voor een voortzetting van autonome groei op langere termijn.

De marktgroepen AVI (Automatische Voertuigen Identificatie) en Specials bleven in de eerste zes maanden van dit jaar qua groei enigszins achter. De marktgroep AVI moest na een jarenlange ononderbroken omzetgroei even pas op de plaats maken. Naar verwachting zullen nieuwe ontwikkelingen volgens het bedrijf tot omzetgroei leiden.

Bij Specials is de omzet bijna op het niveau van de eerste helft van 2006 uitgekomen en dat was volgens Nedap uiteindelijk beter dan verwacht.

De omzet van de marktgroep Agri liet een goede groei zien. Hiervoor zorgde met name een aantrekkende vraag naar melkrobots waaraan Nedap toelevert. Nieuwe systemen voor de melk- en varkenshouderij bieden volgens het bedrijf mogelijkheden voor omzetgroei.

De marktgroep Education kwam een fractie boven het omzetniveau van de eerste helft van 2006, maar de verwachtingen waren hoger gespannen. Service aan opgeleverde projecten ging volgens het bedrijf ten koste van de verkoopkracht.

Bij de marktgroepen Healthcare, Library Solutions en Locker Management Systems is de omzet verder toegenomen. Naar verwachting zal deze trend zich doorzetten.

De marktgroep Power Supplies liet volgens Nedap, ondanks een lagere omzet bij de grootste afnemer, toch een uitstekende omzetgroei zien. De omzet van de marktgroep Retail Support liet volgens het bedrijf in het eerste halfjaar een fraaie groei zien, met name door een sterk stijgende vraag vanuit Oost-Europa.

De marktgroep Verkiezingssystemen leeft volgens het bedrijf in een roerige tijd. Adviescommissies en politieke besluitvorming bepalen nu de gang van zaken. 'Hoewel niet te voorspellen is waar dit alles toe gaat leiden, zal het ongetwijfeld op langere termijn nieuwe mogelijkheden bieden', aldus Nedap.

In Nederland concentreert de marktgroep zich op het Nedap Online concept, een systeem waarbij een kiezer niet alleen via de computer zijn stem online uit kan brengen, maar ook kan verifieren of zijn stem daadwerkelijk juist is verwerkt in de uitslag. Voor dit systeem is patent aangevraagd.

In Amerika wacht Nedap nog steeds op het aanwijzen door de New York State Board Of Elections (NYSBOE) van een nieuw certificeringsbureau. 'Deze onverwachte vertraging betekent dat we onze aanvankelijke voorsprong op de concurrentie dreigen kwijt te raken', aldus het bedrijf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden