Neda werd symbool van protest tegen Ahmadinejad

20.10 uur, Canvas

Haar dood werd gefilmd met een mobiele telefoon, het filmpje ging de hele wereld rond, en werd een hit op Youtube. Vanavond is op de Belgische zender Canvas in ’Panorama’ het verhaal van de Iraanse Neda Agha-Soltan te zien. Ze werd het symbool van de opstand tegen de herverkiezing van Ahmedinejad, een martelaar van de revolutie. Een mooie jonge Iraanse vrouw waar duizenden zich nog altijd achter scharen.

Iran baadde direct na de presidentsverkiezingen in een sfeer van verandering. Zeker in de stedelijke gebieden en bij de hoger opgeleide jongeren bestond de overtuiging dat deze verkiezingen wel eens voor verandering zouden kunnen zorgen. Niet dat ze zo voor Ahmedinejads tegenkandidaat Moussavi waren, ze wilden vooral Mahmoud Ahmedinejad weg hebben als president.

Aan die hoop kwam een einde toen de resultaten van de verkiezingen bekend werden: Ahmedinejad zou president blijven. Maar al snel was er sprake van fraude en manipulatie, de oppositie schreeuwde moord en brand en het revolutionaire groen, de kleur van het protest, bleef de straten in Teheran kleuren.

De demonstraties hielden aan en het antwoord van het regime werd steeds driester. Basiji-milities sloegen de demonstraties brutaal uiteen. Er werd geschoten en plots lag Neda daar, in de armen van haar muziekleraar, dood.

De protesten in de straten van Teheran blijven aanhouden. Het regime heeft de grootste moeite om de schijn van normaliteit op te houden. En met de regelmaat van een klok verschijnen er nieuwe filmpjes van de straten van Teheran op Youtube.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden