Nectar en ambrozijn ineen

Noem het wereldvreemd, onnozel, achterlijk voor mijn part, maar om de vakantie af te ronden reisde ik naar Cyprus. Ergens in mijn achterhoofd gistten antieke aanbevelingen: het eiland van Aphrodite, mooi dus, en van de wijsgeer Zeno, interessant dus. Agia Napa heette het plaatsje waarheen de touroperator ons wel wilde brengen en ik had er nog nooit van gehoord. Een goed teken want bekende plaatsen in het zonnige buitenland betekenen vaak vreselijk onheil.

Ook de reisgids hield ons in het ongewisse: 'Deze uitgestrekte badplaats is erg levendig'. Erg levendig, wat mocht dat beduiden? Spoedig wisten we het. Het hotel was gelegen tussen twee karaoke-bars waar tot diep in de nacht ongeschoold talent het mocht uitschreeuwen: YMCA! Paradise by the dashboardlight! Recht tegenover ons balkon stonden twee bungee-jumptoestellen en wie niet zingen of springen wilde kon zich om de hoek stevig laten tatoeëren of een karikatuur van z'n kop laten maken. Kortom, het was de hel, eerste ring!

Alleen het voetbal bracht enige verlichting, mirabile dictu! Cyprioten zijn er namelijk gek op en dus plukken alle bars en restaurants in het wilde weg wedstrijden van het net: Liverpool-West Ham United, Engeland-Nederland, Argentinië-Ecuador, AGOVV-Stormvogels. Dan zwijgt de karaoke en staken de zelfmoordsprongen om plaats te maken voor het geruststellend gejoel der tifosi, de vertrouwde bariton van de commentator.

Nog nooit heb ik zo innig van voetbal gehouden. Het was nectar en ambrozijn ineen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden