Nebahat Albayrak: Het is tijd om andere dingen te gaan doen

Stoet prominente PvdA-Kamerleden verlaat de politiek

Tweede Kamerlid Nebahat Albayrak (PvdA) stelt zich niet herkiesbaar voor een nieuwe termijn in de Tweede Kamer. Nog maar kort geleden mengde ze zich in de strijd om het partijleiderschap na het vertrek van Job Cohen. Daaruit kwam Diederik Samsom als winnaar te voorschijn. Albayrak liet gisteren weten dat het voor haar tijd wordt om andere dingen te doen. Ze verlaat de politiek.

Ook de PvdA-Kamerleden Eeke van der Veen en Pauline Smeets stellen zich niet herkiesbaar. Eerder kondigden oud-staatssecretaris Sharon Dijksma en Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, beiden ook van de PvdA, hun vertrek al aan.

Albayrak (43), tegenwoordig voorzitter van de commissie buitenlandse zaken en woordvoerder Europese zaken, kwam in 1998 in de Tweede Kamer. Ze is een prominent Kamerlid. Bij de twee laatste verkiezingen was ze nummer twee op de kandidatenlijst. In 2007 werd ze staatssecretaris van justitie onder minister Hirsch Ballin (CDA). Bij haar aantreden diende de PVV een kansloze motie van wantrouwen tegen haar in vanwege haar dubbele nationaliteit: Nederlands en Turks. Als staatssecretaris was ze verantwoordelijk voor vreemdelingenzaken en tbs. Ze voerde het generaal pardon uit voor uitgeprocedeerde asielzoekers die nog onder de oude Vreemdelingenwet asiel hadden gevraagd.

Eeke van der Veen (65) zit sinds 2006 in de Tweede Kamer. Daarvoor was hij voorzitter van de Raad van Bestuur van zorgverzekeraar Agis. In de Kamer is hij woordvoerder gezondheidszorg.

Van der Veen voert zijn leeftijd aan als een van de redenen om ermee te stoppen. Hij hoopt op de een of andere manier wel actief te blijven voor de 'publieke zaak'. Het Limburgse Kamerlid Pauline Smeets (53) houdt zich vooral bezig met het midden- en kleinbedrijf. Zij zit sinds 2003 in de kamer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden