Neanderthalers en mensen leefden samen in huidig Israël

Een Neanderthaler uit kouder oorden. Beeld anp
Een Neanderthaler uit kouder oorden.Beeld anp

Moderne Europese volkeren hebben pakweg twee procent Neanderthaler-DNA in hun genen. Dat is een gevolg van prehistorische vrijpartijen tussen homo sapiens en Neanderthalers, tienduizenden jaren geleden. Wanneer en waar Neanderthalers voor het eerst met de mens paarden is onduidelijk, maar archeologen hebben met een recente vondst een vermoeden gekregen. Dat meldt het het wetenschappelijke blad Nature.

De oudste aanwijzing van romantisch samenzijn tussen die twee mensensoorten is een 55 duizend jaar oude menselijke gefossiliseerde schedel, die in een grot in het noorden van Israël is gevonden. Het volk van de eigenaar van de schedel, Manot geheten, leefde waarschijnlijk zij aan zij met Neanderthalers. Het is bovendien goed mogelijk dat de Manot de voorvaderen waren van de eerste mensen die Europa bevolkten.

De zeer waarschijnlijk vrouwelijke schedel lag duizenden jaren in een afgesloten grot, tot een bulldozer per toeval op de grot stuitte. Archeologen hadden al een vermoeden dat de eerste seksuele contacten tussen mens en Neanderthaler in die periode hadden plaatsgevonden, maar botresten van de moderne mens uit die periode die dat vermoeden konden staven, waren nog niet eerder gevonden in het gebied.

Inniger samenkomsten
De grot lag vlakbij twee andere plaatsen waar resten van Neanderthalers zijn gevonden, stammend uit ongeveer dezelfde periode. Nu is duidelijk dat de twee soorten elkaar zeer waarschijnlijk ontmoet moeten hebben. Of dat ook tot inniger samenkomsten heeft geleid, is waarschijnlijk niet te bewijzen. DNA-analyse van de schedel zou meer uitsluitsel kunnen geven, maar door het warme klimaat in het gebied is dat waarschijnlijk niet bewaard gebleven.

De schedel is tevens de oudste aanwijzing dat de eerste mensen die Europa zouden gaan bevolken, al 55 duizend jaar geleden vanuit Afrika naar Europa onderweg waren. Dat denken de onderzoekers, die overeenkomsten zien met de schedels van Afrikanen en Europeanen uit latere perioden. De gevonden schedel behoort dan ook zeer waarschijnlijk toe aan 'een van de voorvaderen van de vroege bewoners van Europa', aldus een van onderzoekers.

Nog niet eerder is zo'n oude schedel van de homo sapien buiten het Afrikaanse continent gevonden. Over de reis van de eerste mens van Afrika naar Europa is weinig bekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden