NBB-beker naar Utrecht

Afgelopen weekend speelden de beste acht teams de bekerfinale. Een team bestaat uit drie viertallen, die steeds tegen een ander team van drie viertallen spelen. Zo ontstaan er drie uitslagen die bij elkaar opgeteld worden, per ronde zijn er dus 90 WP te verdelen. Elk team speelt een keer tegen elk ander team, vandaar dat er zeven ronden (van 6 spellen) gespeeld werden.

Aan het einde van de dag was BCO 1 (Utrecht), de beste. BCO was sowieso goed op dreef, want het tweede team van BCO eindigde als derde, de Delftse BC zat er precies tussen in. Grote afwezige was de winnaar van vorig jaar de Lombard (Rotterdam), die waren in de halve finale uitgeschakeld door Vrijthof-Maasvogels (Maastricht).

Een paar leuke spellen van deze dag. Al in de eerste ronde kwam deze scherpe 4 langs (zie diagram 1). Bakkeren-Bertens mochten met de OW-kaarten tegenspelen.

1) 10-12 met driekaart harten

2) Poging met iets in klaverenTegen deze scherpe 4 kwam Bakkeren (west) uit met H. Zuid nam H met de aas en trok in drie rondjes de troeven en speelde hierna schoppen voor de vrouw van Bakkeren, die nu ruiten natrok. De leider speelde de negen voor de boer van oost, maar die zat nu 'ingegooid'. Hij kon niet anders dan klaveren naspelen voor de tien en aas van west die weer ruiten naspeelde. De leider kon nu nemen met de aas, klaveren naar de heer en schoppen naar de boer van de dummy. Op V ging de laatste ruiten in zuid weg, contract. Bakkeren had het de leider een stuk moeilijker kunnen maken door de teruggespeelde schoppen niet te nemen! Stel hij had gedoken en de 10 van de dummy wint de slag. Wat dan? De leider moet gaan kiezen. Hij kan het dan alleen nog maken door op dit moment klaveren naar de tien te spelen.

Er waren ook diverse biedproblemen, vooral als het spel in de slemzone lag. Wat te openen met deze noordhand (zuid gever, allen kwetsbaar):

A V62 AV76 AHB86

na passen van zuid en west?

Diverse noordspelers kozen 2SA, maar kwamen van een koude kermis thuis. Zuid informeerde nog even of noord een vierkaart harten had en toen dat niet het geval bleek, werd het eindcontract 3SA. Na een schoppenstart voor de aas zijn er niet meer dan acht slagen, omdat V niet valt (3SA is wel te halen door te snijden op V, maar dat ziet er niet zo logisch uit). Het kan ook anders:

Diagram 1

Diagram 2

Diagram 3

Diagram 4

2) Controle in harten

Een praktische biedserie die naar het juiste eindcontract leidt. Voor 6 moet of V vallen of H goed zitten, dus 6 zal zo'n 70 procent kans van slagen hebben.

Ook dit prachtige slem bleek voor veel paren onbiedbaar (zie diagram 3)

Veel zuidspelers boden nu simpel 4, terwijl 6 vrijwel dicht is en zelfs 7 een aardige kans heeft. In de praktijk werden aan alle tafels vlot 13 slagen gemaakt.

Ik denk dat zuid wel een keertje een 'zetje' mag geven (bijvoorbeeld 4, controle), dan is noord natuurlijk niet meer te houden.

Tot slot een scherpe 4 (zie diagram 4). West kwam uit met een kleine harten voor de aas van oost. Veel oost speelden nu 10 na, maar dat was niet goed. De leider kan dekken met de boer voor heer en aas van dummy. Nu volgt ruiten naar de vrouw voor de aas van west, maar west kan niet meer voorkomen dat de leider of de vijfde ruiten hoog krijgt of de harten kan troeven in de dummy. Het spel is wel down te spelen; oost moet dan na A passief schoppen spelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden