Nazorg Moniek Kleinsman in een verlaten schaatsarena

Na de ochtendtraining hebben de meeste schaatsers van alle nationaliteiten het ijs al verlaten. De schaatsarena is verlaten. Moniek Kleinsman is als enige nog op het ijs. Met haar coach van dienst in Turijn, Wopke de Vegt, schaatst ze heel langzaam vele rondjes op de binnenbaan.

Joost van Velzen

Ze praten en praten. Over de heupbewegingen van Moniek. Ze zou haar gewicht iets eerder naar buiten moeten brengen voordat ze de schaats naar buiten plaatst, vertelt De Vegt, genoemd als de belangrijkste kandidaat om Ab Krook op te volgen als topsportcoördinator bij de KNSB. Volgende week heeft hij een gesprek.

De Vegt is nu bezig met nazorg. Op het ijs waar ze het dieptepunt van haar loopbaan bereikte, moet ook het verwerkingsproces plaatsvinden, meent de Friese coach. Het is net als met een auto-ongeluk; dan moet je ook niet te lang wachten voordat je weer in een auto stapt. Anders komt het nooit meer goed. Kleinsman kreeg vorige week veel over zich heen. Op de drie kilometer verknalde ze de startplaats van Gretha Smit op de 5 kilometer, vervolgens was ze in de ploegenachtervolging niet in staat om Smit en Groenewold te volgen. Weg kans op een medaille.

In het gastenboek van haar website kwamen behalve opbeurende woorden ook venijnige boodschappen binnen over haar ‘prutswerk’. Alsof ze het allemaal expres had gedaan. De schaatssport was en is haar hobby. Vorig jaar werd de regiorijdster zomaar Nederlands kampioene allround. Schaatsen was voor haar genieten. Ze combineert het met een studie HBO-verpleegkunde. Hulpbehoevende mensen helpen is haar grootste passie. Heel Bentelo, een dorpje in Twente, was trots dat zij naar de Spelen mocht. Met een grote bus waren ze naar Turijn gekomen.

De stress blokkeerde haar benen. De impact van de Spelen had teveel spanning met zich meegebracht. Na haar ontluisterende drie kilometer stelde een journalist tot drie keer toe de vraag wat ze de rest van de avond wilde gaan doen. Drie keer kwam er een antwoord dat niet bij de vraag paste. Ze was mentaal zo zwaar aangeslagen dat het onverantwoord was –zeker achteraf gezien – om haar te laten starten in de teamachtervolging. Want daarna belandde ze nog dieper in de put.

Dat ze de sport ook kan relativeren, omdat er belangrijkere dingen in het leven zijn, heeft haar weer op de been geholpen. Maandag ging ze met de kroonprins, Rintje Ritsma, Niels Kerstholt en chef de mission Ed Verheijen skiën in de Alpen. Ze had ervan genoten, zoals ze dat vanmorgen weer deed. In een treintje met Koreanen en Japanners gleed ze over het ijs. Het seizoen is voor haar afgelopen maar deze training was veel meer dan een voorbereiding op de volgende wedstrijd. Ze was bezig haar liefde voor het schaatsen weer te ontdekken. Dat gaat haar wel lukken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden