Nazikampen en getto's in Europa in kaart gebracht: aantallen 'ongelofelijk hoog'

Een SS'er inspecteert joodse arbeiders in het getto van Warschau in 1943 Beeld AFP
Een SS'er inspecteert joodse arbeiders in het getto van Warschau in 1943Beeld AFP

Onderzoekers van het Amerikaanse Holocaust Memorial Museum zijn tot de conclusie gekomen dat er tussen 1933 en 1945 meer dan 40.000 nazikampen en getto's in Europa waren. Dat is veel meer dan historici tot nu dachten.

Het cijfer is zoveel hoger, dat zelfs andere experts niet zeker wisten of ze het wel goed hadden gehoord toen de onderzoekers hun bevindingen presenteerden, schrijft de New York Times. 'We wisten al hoe vreselijk het leven in de kampen en de getto's was', zegt Hartmut Berghoff, directeur van het Duits Historisch Instituut, in een interview, 'maar deze aantallen zijn ongelofelijk.'

De leiders van het project, Geoffrey Megargee and Martin Dean, hebben de duizenden plekken in kaart gebracht in een encyclopedie die wordt gepubliceerd door het Holocaust Museum. In elk deel hiervan, komen er duizenden plaatsen aan de orde. Op deze manier worden 'de omstandigheden waaronder mensen leefden en werkten, de activiteiten van de joodse raden, de joodse reactie op de vervolging, demografische veranderen en details van de liquidaties van de getto's' uitgebreid in beeld worden gebracht.

Werkkampen
De kampen zijn niet alleen centra waar mensen werden vermoord zoals in Auschwitz gebeurde, maar ook werkkampen waar gevangenen wapens moesten maken en centra waar zwangere vrouwen gedwongen werden een abortus te ondergaan of waar babies na de geboorte werden vermoord. Er waren ook bordelen, waar vrouwen gedwongen werden seks te hebben met Duitse militairen.

De concentratiekampen en de bekendere getto's zoals die van Warschau vormen slechts een fractie van het hele netwerk dat nazi-Duitsland in Europa had, zo wordt door het onderzoek op pijnlijke wijze duidelijk. Megargee en Dean schatten dat vijftien tot twintig miljoen mensen om het leven zijn gekomen of gevangen zijn gehouden op de plaatsen die zij hebben geïdentificeerd.

Het bestaan van deze kampen en getto's was in de regio's zelf wel bekend, maar deze data is niet eerder naast elkaar gelegd.Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden