Nazigoud gaat naar ruim 120 projecten

Met teruggegeven nazigoud zullen 122 projecten worden betaald. Dat stelt een adviescommissie althans voor, die werd voorgezeten door oud-kamervoorzitter, nu staatsraad, dr. D. Dolman.

Het gaat om 22,5 miljoen gulden aan goud dat in de oorlog door de nazi's werd ingepikt. Nederland heeft vier keer iets teruggekregen. De eerste drie keer is het geld in de staatskas terechtgekomen. De 'vierde tranche' werd vorig jaar door het kabinet bestemd voor vooral Joodse doelen. Het geld gaat voor 95 procent naar Joodse projecten en voor 5 procent naar andere slachtoffergroepen, zoals Roma en Sinti (zigeuners), homoseksuelen en Jehova's getuigen.

In totaal stelden 300 individuen en organisaties voor 185 miljoen gulden aan projecten voor. Het kabinet heeft het advies overgenomen 122 aanvragen te honoreren; minister Borst heeft die lijst gisteren naar de Tweede Kamer gestuurd.

Als die akkoord gaat, is er bijna 1,7 miljoen voor boeken beschikbaar, ruim een miljoen voor films en 2,4 miljoen voor bibliotheken en studiecentra. Verder gaat 2,65 miljoen naar musea, ruim vijf miljoen naar cultuur en onderwijs en bijna twee miljoen naar synagogen. Tenslotte gaat een bedrag van bijna 2,5 miljoen naar begraafplaatsen, ruim een half miljoen naar gedenktekens, bijna vier miljoen naar zorg en 7,5 ton naar een centrale Joodse website.

De projecten zijn zeer gevarieerd. Zo gaat er 120 000 gulden naar de Stichting 1940-1945 voor een studie over vervolging van Nederlandse Jehova's getuigen en een ton naar een publicatie van herinneringen aan de oorlog van Sinti en Roma.

De Bibliotheca Rosenthaliana kan voor 420 000 gulden een Joods biografisch woordenboek gaan maken met levensbeschrijvingen van Nederlandse Joden in de twintigste eeuw. De Bibliotheca krijgt ook nog eens een half miljoen voor restauratie en conservering.

Een miljoen gulden gaat naar de Stichting Joods historisch museum voor de realisatie van een apart kindermuseum. Herinneringscentrum Kamp Westerbork mag een half miljoen besteden aan het 'personifiëren' van slachtoffers en overlevenden, zodat die een naam en gezicht krijgen. De Stichting Nieuw Israëlietisch Weekblad ontvangt acht ton om te kunnen voortbestaan als onafhankelijk Joods weekblad.

Afgewezen werden onder meer een Joodse soapserie (wegens onvoldoende belang), iemand die een boek over zichzelf wilde schrijven (onvoldoende draagvlak), de oprichting van een documentatiecentrum door de Nieuwe Communistische Partij (eveneens onvoldoende draagvlak) en een mevrouw die een eethuis met 'zigeunerkeuken' wilde beginnen (onvoldoende uitgewerkt). De overname van een sportkantine kon de adviescommissie al helemaal niet plaatsen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden