Nazi-secretaresse voelde zich niet schuldig

WOII | Brunhilde Pomsel, de voormalig secretaresse van nazi-minister Goebbels, is op 106-jarige leeftijd overleden.

Ze was een van de laatste overlevende stafleden uit het nazitijdperk. Brunhilde Pomsel zweeg lang over haar ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Pas na haar honderdste verjaardag, in 2011, blikte ze terug. In de vorig jaar verschenen documentaire 'A German Life' zei Pomsel dat ze niet wist van de moord op zes miljoen Joden, ze deed naar eigen zeggen gewoon secretaressewerk. Volgens Pomsel zaten zij en haar collega's in een 'bubbel' en stelden ze zich geen vragen.


"De mensen die vandaag zeggen dat ze meer zouden hebben gedaan voor die arme, vervolgde Joden... Ik geloof echt dat zij dat oprecht menen, maar zij zouden het ook niet hebben gedaan", zei ze. Ze benadrukte dat ze zich niet schuldig voelde over de Holocaust "tenzij je het hele Duitse volk de schuld geeft dat uiteindelijk die regering de controle kon nemen". Goebbels omschrijft ze in de film als "een knappe man, maar een beetje klein", verder vond ze hem goed gekleed maar arrogant.


In een interview met The Guardian zei ze: "In de korte tijd die mij nog rest klamp ik me maar vast aan de hoop dat de wereld niet weer op zijn kop wordt gezet zoals toen gebeurde, al is er een aantal gruwelijke ontwikkelingen geweest, niet? Ik ben opgelucht dat ik nooit kinderen heb gekregen over wie ik me nu zorgen moet maken."


Pomsel begon haar carrière als schrijver voor een Joodse verzekeringsmakelaar. Hoewel ze naar eigen zeggen haar hele leven apolitiek was, sloot ze zich in 1933 aan bij de NSDAP van Hitler. Het leverde haar een baan op bij de nationale radio.


In 1942 werd ze vanwege haar kwaliteiten als typiste de persoonlijk secretaresse van propagandaminister Goebbels. "Ik was gevleid, want het was een beloning voor de snelste typiste bij het radiostation."


Na de oorlog werd Pomsel opgepakt door het Sovjetleger en bracht ze vijf jaar door in detentiekampen. In 1950 ging ze opnieuw als typiste aan de slag bij de Duitse omroep waar ze tot 1970 bleef werken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden