Nazaat wijst Dante’s eerherstel af

Pauline Valkenet

Pieralvise Serego Alighieri is absoluut geen Bekende Italiaan. En dat terwijl het 54-jarige, besnorde heerschap toch niet de minste is. Want graaf Serego Alighieri is een nakomeling van Dante Alighieri: de literaire trots van Italië, de schrijver van ’De Goddelijke Komedie’ en – zoals de Italianen hem noemen – de Opperste Dichter. Serego Alighieri loopt echter niet met zijn wereldberoemde voorvader te koop. Hij houdt zich vooral bezig met het produceren van Valpolicella op het landgoed bij Verona dat in 1353 door een zoon van Dante is gekocht en dat in de familie is gebleven. Desondanks is de wijnmaker nu toch terecht gekomen in een rel rondom zijn voorvader.

Die ontstond nadat twee gemeenteraadsleden in Florence, van Berlusconi’s partij Volk van de Vrijheid, het plan hadden opgevat om – 706 jaar na dato – de Florentijn Dante te rehabiliteren. Dante, die ook politiek bedreef, werd in 1302 vanwege zijn weerstand tegen paus Bonifacius VIII uit de stad verbannen. Het was een tijd waarin de paus probeerde de republiek Florence klein te krijgen. Dante is door zijn politieke vijanden bij verstek veroordeeld, wegens fraude en corruptie. De straf: levenslange verbanning. Als hij toch voet in Florence zou zetten, zou hij op de brandstapel worden gegooid. Waarop Dante rondzwief door wat nu Noord-Italië is, zijn meesterwerk schreef en in 1321 stierf in Ravenna.

Het leek de twee Florentijnse gemeenteraadsleden een goed idee om de ban op Dante eindelijk te breken en daar dan mooi wat commercieel interessante festiviteiten aan te koppelen. Het hoogtepunt daarvan zou de overhandiging van de prestigieuze Gouden Florijn aan de afstammeling van Dante zijn, als een vorm van compensatie.

In eerste instantie voelde Pieralvise Serego Alighieri daar wel voor. Maar toen er in de raad werd gestemd over de motie kwamen veel raadsleden niet eens opdagen. De kwestie verdeelde links: vijf linkse raadsleden stemden tegen, anderen stemden voor. De linkse tegenstemmers vonden de rehabilitatie van hun illustere stadsgenoot belachelijk. Eentje stelde voor om gelijk maar alle bannelingen van de wereld in ere te herstellen. Een lid van de Communistische Partij zei: „Als Dante ter dood was veroordeeld, zouden we dan nu om zijn wederopstanding vragen?” Een derde raadslid beweerde dat Dante zelf nooit om rehabilitatie had gevraagd: „Deze motie doet hem vast in zijn graf omdraaien.”

Dat alles deed graaf Serego Alighieri van mening veranderen: „Dit is helemaal geen collectief mea culpa en symbolisch einde van het ballingschap. Ik heb de verklaringen van de linkse raadsleden gelezen en de lust is mij ontgaan.” De initiatiefnemers proberen Dante’s nakomeling nu alsnog over te halen om de Gouden Florijn te accepteren en het feest niet te bederven. Maar de graaf wil er niets meer van weten, heeft zich teruggetrokken tussen zijn wijnranken en vriendelijk doch beslist bedankt voor de eer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden