Navordering enige straf in Maastrichtse fraudezaak

Van onze correspondent MAASTRICHT - De bestuurders en ambtenaren van de gemeente Maastricht die betrokken waren bij een zwart-geldaffaire worden niet strafrechtelijk vervolgd. Wel krijgt de gemeente van de belastingdienst een naheffingsaanslag van ruim vier ton.

De gemeente Maastricht heeft tussen 1990 en 1994 ongeveer 150 000 gulden te weinig aan de belastingen betaald door ten minste acht topambtenaren in natura bij te betalen.

De ambtenaren werden beloond met reizen, meubels, huurauto's, schilderijen of een verfbeurt voor een woning. De naheffing van vier ton die Maastricht nu moet betalen, bestaat uit de achterstallige belasting plus rente en een boete.

De zwarte betalingen in Maastricht kwamen een jaar geleden aan het licht tijdens een onderzoek van een commissie onder leiding van oud-minister C. van Dijk naar mogelijke fraude bij de gemeente Maastricht. Gelet op de naheffing heeft justitie besloten af te zien van strafvervolging tegen de gemeente of tegen individuele personen. Justitie zegt wel dat in enkele gevallen valsheid in geschrifte is gepleegd door gesjoemel met reisdeclaraties.

Maar omdat de gemeente Maastricht orde op zaken heeft gesteld, laat justitie de zaak rusten, zei officier van justitie J. Nabben. “Waar het ons om gaat, is dat er een reactievorm heeft plaatsgehad, die moet voorkomen dat het weer gebeurt en naar ons idee zijn de maatregelen die zijn getroffen daarvoor een voldoende waarborg.” De betrokkenen is wel te verstaan gegeven dat het belonen in natura en het uitbetalen van kosten voor nooit gemaakte reizen nooit had mogen gebeuren en dat bij herhaling er wel strafrechtelijke maatregelen zullen worden genomen.

Wethouder wel

Enkele maanden geleden werd ex-wethouder P. Neus van Maastricht wel gedagvaard voor het frauderen met reiskosten. Hoewel de ambtenaren in de zwart-geldaffaire zich aan hetzelfde vergrijp hebben schuldiggemaakt, is er volgens Nabben geen sprake van meten met twee maten, omdat iedere zaak op zijn eigen merites wordt beoordeeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden