Navolgers dader steekpartij gearresteerd in Japan

(Novum/AP) - In Japan zijn vier mensen gearresteerd die op websites hebben gedreigd een voorbeeld te nemen aan de man die op 8 juni in een winkelcentrum zeven mensen doodde en tien verwondde. De man reed eerst met een vrachtwagen op winkelend publiek in en stak daarna met een dolk om zich heen.

"Ik heb schoon genoeg van alles. Ik ga het ook doen. Ik ga honderd mensen doden in Ikebukuro" schreef een 19-jarige werkloze op de populaire website 2-Channel, verwijzend naar een drukbezocht winkelcentrum in Tokyo. Hij zou de boodschap hebben geplaatst op 9 juni, daags nadat Tomohiro Kato het bloedbad aanrichtte in Akihabara, een winkelcentrum in een ander deel van de hoofdstad. Achteraf bleek dat Kato zijn daad had aangekondigd in honderden internetboodschappen en dat zijn laatste mededeling, 'de tijd is gekomen', twintig minuten voor het bloedbad op internet was verschenen.

In Hiroshima werd zondag een 19-jarige aangehouden die ook op 9 juni zou hebben gedreigd Kato na te apen door 'iedereen te doden' in een plaatselijk winkelcentrum. De derde arrestant was een 29-jarige man in de noordelijke plaats Yamagata die had gezegd van plan te zijn mensen met zijn vrachtwagen te overrijden. De vierde, die werd aangehouden op de luchthaven van Chubu, had gezegd mensen te zullen neersteken op het plaatselijke treinstation.

In de noordelijke plaats Niigata werd verder nog een middelbare scholier verhoord die had aangekondigd een treinstation te gaan platbranden en 'willekeurige moorden' te plegen.

De politie was al bezig het internet te controleren op zelfmoordsites waarop mensen uitgelegd krijgen hoe ze door het inhaleren van een mix van schoonmaakmiddelen een eind aan hun leven kunnen maken. Sinds de moordpartij in Akihabara speurt zij ook naar geweldsdreigementen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden