Navo zegt vertrouwen in Afghanen op

De weg in de buurt van het vliegveld van Kaboel na een zelfmoordaanslag door een vrouw, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen. Beeld AFP

De westerse troepenmacht in Afghanistan zet de samenwerking met zijn Afghaanse collega's op een laag pitje. Voortaan zullen Navo-troepen op missie niet zomaar vergezeld worden van Afghaanse agenten of militairen. Het Pentagon wil af van de huidige samenstelling om zo het risico op aanvallen van binnenuit te verkleinen.

De westerse troepenmacht in Afghanistan zet de samenwerking met zijn Afghaanse collega's op een laag pitje. Voortaan zullen Navo-troepen op missie niet zomaar vergezeld worden van Afghaanse agenten of militairen. Het Pentagon wil af van de huidige samenstelling om zo het risico op aanvallen van binnenuit te verkleinen.

Het besluit betekent een grondige wijziging van de Navo-strategie in Afghanistan, die tot doel had om in samenwerking met lokale strijdkrachten taliban te verjagen.

Aanleiding is dat westerse troepen steeds vaker te maken hebben met aanvallen door Afghaanse militairen en politieagenten. In 2007 vielen er twee Isaf-doden als gevolg van de zogeheten 'groen-op-blauw-aanvallen', dit jaar zijn er al 51 doden te betreuren.

Volgens Amerikaans militair strateeg Edward Luttwak, die in de afgelopen decennia de Amerikaanse regering en inlichtingendiensten adviseerde, kunnen de VS niet anders concluderen dan dat ze gefaald hebben. "De VS zeggen telkens dat de terugtrekking uit Afghanistan (volgend jaar) zonder problemen kan plaatsvinden, omdat tegen die tijd het Afghaanse leger sterk genoeg zal zijn om op eigen benen te staan", vertelt Luttwak. "Je begrijpt natuurlijk dat het Amerikaanse wantrouwen jegens het Afghaanse leger die claim ongeloofwaardig maakt."

"De westerse militairen zullen zichzelf gaan opsluiten in hun bases, nog meer dan al het geval was", stelt Luttwak. Dit zal volgens hem ten koste gaan van hun effectiviteit op het slagveld.

Hij gelooft echter niet dat de groen-op-blauw-aanvallen veel effect zullen hebben op de uitkomst van de Navo-missie. "Die is sowieso gedoemd te mislukken. De aanvallen van binnenuit zullen het proces alleen versnellen."

"Je kunt het Afghaanse leger nog zo veel wapens sturen, maar zonder eendracht heb je niets. Het enige waar Afghanen eensgezind over zijn, is hun haat jegens de westerse bezetters", aldus Luttwak, die gedeeltelijk van Joods-Afghaanse afkomst is.

De militair strateeg maakt zich druk over de 'naïviteit' van zijn regering. Die wil maar niet inzien dat de strijd tegen de taliban - een term die hij doorgaans schuwt, omdat die slechts één onderdeel vormt van de Afghaanse rebellie - niet gewonnen kan worden.

"Op het moment dat de Amerikanen weg zijn, is het gedaan met onze vrienden in Kaboel. President Hamid Karzai en zijn ministers zullen moeten vluchten. Doen zij dat niet dan zullen ze worden gedood. Maar niet voordat ze verminkt zijn."

Geen gevolgen voor missie in Kunduz
Het Navo-besluit om de samenwerking met Afghaans veiligheidspersoneel tot een minimum te beperken, heeft geen gevolgen voor de Nederlandse politietrainings-missie in Kunduz. Defensie zegt wel de veiligheidssituatie in de gaten te houden. Die zou eventueel kunnen leiden tot aanpassingen in het programma, maar dat is nu niet aan de orde, liet een woordvoerder gisteren weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden