Navo voert druk op Rusland op om de Krim te verlaten

Nederlandse VN-gezant Serry de Krim afgejaagd

Terwijl de internationale diplomatieke raderen krakend op gang komen, blijft de situatie aan de grond op de Krim uiterst gespannen. De speciale Nederlandse VN-gezant Robert Serry werd gisteren zelfs het land uitgewerkt.

Serry was eerder op de dag belaagd door een pro-Russische menigte. Zijn auto werd omsingeld door mannen die zeiden de opdracht te hebben hem naar de luchthaven te brengen. Serry weigerde, verliet zijn auto en ging te voet naar een café.

Uiteindelijk stemde hij er toch mee in het schiereiland te verlaten. Hij mocht volgens zijn tolk Vadim Kastelli zijn bagage niet ophalen, werd op het eerste vliegtuig gezet dat van Simferopol vertrok en eindigde zijn dag in Istanbul.

In Den Haag droeg de Tweede Kamer gisteren het kabinet in een motie op per direct te onderzoeken of hier Oekraïense vermogens zijn gestald die via corruptie of andere vormen van misdaad zijn verkregen. De Kamer duldt geen verder uitstel, omdat het risico bestaat dat dat geld wegvloeit uit Nederland. Bij de politie zijn de afgelopen tijd meldingen binnengekomen over geld uit Oekraïne dat mogelijk via Nederland moest worden weggesluisd. Daar is actie op ondernomen, zei minister Dijsselbloem van financiën.

De Europese Unie bevriest vandaag de tegoeden van achttien Oekraïners uit of rondom het regime van de verdreven president Viktor Janoekovitsj. Er zou meer dan 52 miljard euro zijn verduisterd.

Bovendien is in EU-verband grote financiële steun op komst voor de haperende begroting van Oekraïne. Het zou gaan om 11 miljard euro voor de komende jaren, net iets meer dan president Poetin vorig jaar bood aan collega Janoekovitsj. Daarover wordt besloten bij onder meer de Europese Investeringsbank (3 miljard) en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (5 miljard). Het gaat vooral om leningen. Drie miljard euro komt uit het EU-budget.

Het internationale diplomatieke overleg over de Russische aanwezigheid op de Krim draagt vooralsnog twee boodschappen uit: agressie en toenadering. Enerzijds namen de VS en de Navo dreigende stappen. Amerika vergroot de activiteiten van zijn luchtmacht in Oost-Europa. Er komen meer oefeningen met de Poolse luchtmacht en Navo-luchtpatrouilles in de Baltische staten.

De Navo gaat de samenwerking met Rusland volledig herzien en de betrekkingen met de burgerautoriteiten en militaire leiding van Oekraïne versterken, aldus topman Anders Fogh Rasmussen gisteren. De Russische ambassadeur bij de Navo, Aleksandr Groesjko, zei dat de alliantie 'Koude Oorlogsstandaarden' gebruikt voor Rusland.

Anderzijds is toch sprake van toewerken naar een exit-strategie. In Parijs waren ministers van buitenlandse zaken van Oekraïne, Rusland, Groot-Brittannië en de VS voor overleg aanwezig. Thuis sprak de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek over meer autonomie voor de Krim; Rusland gaf aan in te zijn voor internationale bemiddeling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden