Navo treft voorbereidingen Troepen klaar voor goedkeuring of afwijzing akkoord Joegoslavië

BRUSSEL, ZAGREB (AP, Reuter, AFP) - De Navo heeft haar militaire staf opgedragen voorbereidingen te treffen voor het geval de strijdende partijen in Bosnië het jongste vredesvoorstel accepteren, dan wel afwijzen.

De internationale bemiddelaars David Owen en Thorvald Stoltenberg hebben dit weekeinde in Belgrado getracht de Servische president Slobodan Milosevic over te halen voor 19 juli akkoord te gaan met de voorstellen van de 'contactgroep' (bestaande uit de Verenigde Staten, Rusland en de Europese Unie). Dat plan voorziet in een opdeling van Bosnië; de Serviërs, die nu zo'n 70 procent van het Bosnische grondgebied bezet houden, krijgen 49 procent van Bosnië toebedeeld.

Bemiddelaar Owen (namens de EU) en Stoltenberg (VN) weigerden commentaar over het verloop van hun gesprek met Milosevic. Vandaag arriveren de ministers van buitenlandse zaken van Groot-Brittannië en Frankrijk, Alain Juppé en Douglas Hurd, in het voormalige Joegoslavie. Zij zullen bij alle protagonisten in de oorlog in Belgrado, Zagreb en Sarajevo pleiten voor het vredesplan. Zij zullen Milosevic voorhouden dat opheffing van het wapenembargo tegen de moslims 'onvermijdelijk' is als de Serviërs zich niet bij de voorstellen neerleggen.

Als de Serviërs, moslims en Kroaten het vredesplan aanvaarden, zal de Navo haar toezegging voor het leveren van een forse troepenmacht voor de naleving van het akkoord gestand doen, zo bleek gisteren uit de besluiten van de raad van Navo-ambassadeurs. Naar verwachting wil de Navo, inclusief de VS, een vredesmacht van rond 50 000 man op de been brengen.

Als het plan wordt afgewezen zal het aantal wapenvrije zones, zoals nu rond Sarajevo en Gorazde, worden uitgebreid met Tuzla, Srebrenica, Bihac en Zepa. De controle op deze zones zal worden verscherpt.

Macedonië

De volkstelling van de Slavische en Albanese bevolkingsdelen van de republiek Macedonië is gisteren geëindigd - met als voorlopig resultaat een forse toename van de spanningen die het de kop moest indrukken. De telling, georganiseerd en betaald door de Raad van Europa, moet helpen bij het vaststellen van de exacte verhoudingen en bijbehorende politieke vertegenwoordiging van de volksdelen.

In deze eeuw zijn vier oorlogen gevochten om het gebied, dat als karakteristiek voorbeeld te boek staat van de etnische en politieke tegenstellingen op de Balkan.

Een Albanese parlementsfractie stelde dat de regering een akkoord over de telling heeft geschonden door Macedonische waarnemers mee te sturen in de Albanese regio's. “Daarmee heeft de regering het wantrouwen tussen Albanezen en Macedoniërs gelegaliseerd”, aldus zegsman Ramadani.

Hij klaagde ook dat de telling Albanezen uit Macedonië die in het buitenland wonen overslaat, en zei dat de Albanezen de telling als ongeldig zullen beschouwen als geen Albanese experts betrokken worden bij het bepalen van de uitslag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden