Navo toont satellietfoto's van troepen, Rusland ontkent

De Navo toonde de afgelopen dagen satellietfoto's die de mobilisatie van veertigduizend Russische militairen bij de Oekraïense grens zouden bewijzen. Rusland ontkent dit en beweert dat het gaat om oude foto's van een militaire oefening. Propagandadeskundige Peter Busch van de universiteit King's College in Londen concludeert dat de Navo bereid is een 'informatieoorlog' aan te gaan. "Zelfs als dit volgende politieke ontmoetingen mogelijk lastiger maakt."

Op de omstreden foto's zijn tanks, pantserwagens, artillerie en vliegtuigen te zien. Klaar voor actie, zei de Britse generaal Gary Deakin eergisteren op het militaire hoofdkwartier van de Navo in het Belgische Bergen: "Deze capabele troepenmacht bevindt zich dicht bij wegen en communicatielijnen. Zij is gereed om Oekraïne in minder dan twaalf uur aan te vallen, indien het daar orders toe krijgt."

De Navo herhaalde gisteren dat de foto's in maart en april zijn genomen, nadat een Russische ambtenaar beweerde dat de beelden van een oefening uit augustus stammen. Rusland ontkent dat het troepen samentrekt langs de grens en beschuldigt de Navo van stemmingmakerij om steun te verzamelen.

Het zou propagandadeskundige Busch verbazen als de satellietfoto's niet actueel zijn. "Wat betreft het aantal voertuigen en vliegtuigen, moeten we dan ook op Navo-schattingen afgaan." Volgens Busch verspreidt de Navo commerciële, openbaar beschikbare satellietbeelden zodat ze gecontroleerd kunnen worden. "De Navo moet 'feiten' produceren die de geloofwaardigheid vergroten en Russische 'verhalen' weerspreken. De informatiecampagne van het Kremlin is blijkbaar zo succesvol dat de Navo daarop dient te reageren."

De Navo stuurde afgelopen weken extra gevechtsvliegtuigen naar bondgenoten in Centraal en Oost-Europa. In de komende weken zou een beslissing vallen over het sturen van extra troepen. Uitzending naar Oekraïne zelf lijkt uitgesloten.

Militairen grijpen de verhoogde Russische dreiging aan als argument meer uit te geven aan defensie. Navo-secretaris generaal Anders Fogh Rasmussen benadrukte tijdens een bezoek aan Praag: "Boven alles moeten we de afname van defensiebudgetten stoppen. We zien dat onveiligheid een veel hogere prijs heeft."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden