Update

NAVO: Russische troepen actief in Oekraïne

Archieffoto EPA Beeld anp
Archieffoto EPABeeld anp

Het wordt steeds duidelijker dat Rusland zich mengt in het conflict in het oosten van Oekraïne. Volgens de NAVO zijn meer dan 1000 Russische militairen actief in het gebied. Rebellenleider Aleksander Zachartsjenko, de 'premier' van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk, verklaarde in een interview vandaag dat duizenden Russische soldaten meevechten met de pro-Russische rebellen tegen het Oekraïense leger.

Oekraïne heeft vandaag gevraagd om een spoedvergadering van de Veiligheidsraad van de VN. Die zal vanavond plaatsvinden.

Oekraïne beschuldigt Rusland al enige tijd dat het de pro-Russische separatisten steunt. Rusland spreekt dat nog steeds tegen. Volgens de NAVO heeft zich in de Russisch-Oekraïense grensstreek een leger gevormd van 20.000 man sterk. Volgens de BBC hebben pro-Russische separatisten een nieuw front geopend in het zuidoosten van Oekraïne en zouden ze de stad Novoazovsk hebben ingenomen.

In verband met de situatie stelde president Petro Porosjenko van Oekraïne vandaag een werkbezoek aan Turkije uit. Hij sprak van 'Russische troepenbewegingen' in het oosten van zijn land. Hij heeft de nationale veiligheids- en defensieraad met spoed bijeengeroepen om de situatie te bespreken.

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek riep de VS, de EU en de landen van de G7 op Russische tegoeden te bevriezen. De maatregel zou moeten gelden totdat Rusland zijn veiligheidstroepen en militair materieel terugtrekt van Oekraïens grondgebied.

Jatsenjoek zei tijdens een kabinetsvergadering ook dat het ministerie van Financiën 340 miljoen dollar (ongeveer 257 miljoen euro) aan de centrale bank van Oekraïne verkoopt in een poging om de kapitaalreserves aan te vullen en zo de hryvnia, de Oekraïense munt, te steunen. Door de aanhoudende onrust in het land zakte de munt half augustus tot het laagste niveau ten opzichte van de dollar ooit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden