Navo probeert brug te slaan naar Arabieren

De herrie over spotprenten maakt de kans groter dat de Navo-ministers van defensie een blauwtje lopen bij hun Arabische collega's. De avances van de Navo lijken nu extra verdacht.

door Frans Dijkstra

“Vooral in de publieke opinie bestaat wantrouwen in de bedoelingen van de Navo“, erkent Navo-topman John Colston. ,,Het is een uitdaging om uit te leggen dat we alleen samenwerking willen. We willen niets voorschrijven en ook niet de visie van de Navo op de wereld opleggen.“

Toch zijn niet alle zeven landen aan de andere kant van de Middellandse Zee, waarmee de Navo probeert samen te werken, vereerd met de uitnodiging voor een lunch met de 26 Navo-ministers van defensie. Slechts vijf van die landen sturen een minister naar de Navo-vergadering op Sicilië.

De verleidingskunsten van de EU en de Navo hebben weinig effect op de ruige overkant van de Middellandse Zee, ook als er geen opwinding is over spotprenten. “Die kwestie staat niet op de agenda“, zegt assistent secretaris-generaal Colston. “Niemand heeft er behoefte aan dat die kwestie de bijeenkomst overheerst. De Navo-bondgenoten vormen geen blok met één bepaalde opvatting daarover. Het is dus geen zaak van de Navo versus de mediterrane landen. Moslims vormen ongeveer een vijfde van de bevolking van de Navo-landen.“

De Navo ziet net zomin als de EU een aanknopingspunt om zich ermee te bemoeien. Denemarken heeft daar ook niet om gevraagd. De EU laat het bij algemene verklaringen tegen straatgeweld en voor persvrijheid. De Navo zal dat waarschijnlijk niet eens doen.

De Navo probeert het praktisch te houden. De veiligheid van de Middellandse Zee is volgens Colston voor beide oevers even belangrijk. Toch zijn gezamenlijke patrouilles, twaalf jaar na het begin van de zogenoemde mediterrane 'dialoog', nog een verre droom.

Opvallend is dat zulke patrouilles nu al wel mogelijk zijn met Navo's aartsvijand van weleer, Rusland. In de haven van Messina liggen Russische oorlogsschepen klaar voor een ceremoniële inspectie door Navo-chef Jaap de Hoop Scheffer. Ze doen mee aan het Navo-programma om de zee vrij van terroristen te houden. Met de Russen schoot de Navo dus meer op dan met de mediterrane landen.

Toch proberen de Navo-ministers hun overzeese buren ook zover te krijgen. Ze zullen streven naar een politieke verklaring waarin staat dat de veiligheid van de zee gezamenlijke actie vereist.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden