Navo-militairen naar de Zwarte Zee
dreiging | Ook Nederland stuurt militairen naar Roemenië, vanwege de groeiende Russische macht rond de Zwarte Zee.
Nederland en andere Navo-landen sturen volgend jaar militairen naar Roemenië. Minister van defensie Jeanine Hennis maakte dat bekend tijdens een Navo-vergadering die woensdag en gisteren in Brussel plaatsvond. Met het besluit gaat een jarenlange Roemeense wens in vervulling. Het land wil dat de Navo tegenwicht biedt aan de groeiende Russische militaire macht rond de Zwarte Zee. Sinds de annexatie van de Krim begin 2014 heeft Moskou extra militairen en raketten naar het schiereiland gestuurd. Bovendien heeft Rusland in Georgië, Moldavië en Oekraïne geholpen bij het creëren van separatistengebieden.
Veel Navo-bondgenoten aarzelden lange tijd om aan de oproep uit Boekarest gehoor te geven. Zij vonden dat Roemenië, Bulgarije en Turkije als Navo-landen die aan de Zwarte Zee liggen eerst onderling hun militaire plannen moeten afstemmen. Een hindernis voor militaire hulp van bondgenoten is ook een verdrag uit de jaren dertig over de Bosporus. Daarin staat dat landen die niet aan de Zwarte Zee liggen in vredestijd alleen door de zeestraat mogen varen als zij maximaal 21 dagen in de Zwarte Zee blijven.
Tijdens de Navo-top afgelopen juli in Warschau besloten Roemenië en Bulgarije de leiding te nemen over een internationale oefenbrigade in Roemenië. Deze week zegden Canada, Nederland, Duitsland, Polen, Turkije en de Verenigde Staten een bijdrage toe.
undefined
Nederlandse stafofficieren
Nederland stuurt in ieder geval een aantal vaste stafofficieren en gaat de komende tijd kijken welke eenheden in de regio kunnen oefenen. Dat is opvallend omdat Hennis begin oktober nog aan de Kamer schreef dat Defensie geen capaciteit heeft voor activiteiten rond de Zwarte Zee. Nederlandse diplomaten zeiden de afgelopen jaren ook dat de regio geen prioriteit heeft. Bij een volgende vergadering van Navo-ministers in februari 2017 zullen landen aangeven welke bijdrage ze precies leveren.
Met de trainingsbrigade krijgt Roemenië een vergelijkbare Navo-aanwezigheid als de Baltische Staten in de afgelopen jaren. Sinds de Russische annexatie van de Krim hield het bondgenootschap daar extra internationale oefeningen. De drie Baltische Staten en Polen krijgen er volgend jaar ieder een permanent aanwezige multinationale gevechtsgroep van ruim duizend militairen bij. Duitsland en Groot-Brittannië maakten gisteren bekend zware gevechtsvoertuigen en tanks naar Litouwen en Estland te sturen. Rond de Zwarte Zee gaat de Navo nog niet zo ver.
Wel komt daar bewaking van het luchtruim. De afgelopen jaren was de Navo alleen in de Baltische landen aanwezig met straaljagers. Dit jaar stuurde Polen alvast op eigen initiatief een aantal F-16's naar Roemenië. Groot-Brittannië maakte deze week bekend dat het begin volgend jaar die taak overneemt. Roemenië en Bulgarije zijn ook bezig om zelf tweedehands F-16's te kopen ter vervanging van sterk verouderde vliegtuigen uit de Koude Oorlog, maar dat zijn er niet genoeg om permanent het eigen luchtruim te bewaken.
Dit jaar is in Roemenië al wel een deel van het Navo-raketschild geactiveerd. Daarmee kunnen ballistische raketten uit Iran, maar ook uit Rusland, worden opgespoord en uit de lucht geschoten. Deze week oefent het Amerikaanse leger ook met de snelle verplaatsing van mobiele luchtafweersystemen vanuit Duitsland naar Roemenië. Daarmee kunnen zowel raketten als vliegtuigen worden neergeschoten.
undefined
vliegdekschip russen stoomt op naar Syrië
Het enige Russische vliegdekschip is op weg naar Syrië. De Admiraal Kuznetsov vaart nu samen met zeven andere schepen in de Middellandse Zee. Rond Syrië zijn volgens de Navo al tien Russische oorlogsschepen aanwezig. Mogelijk gaan de straaljagers van de Kuznetsov helpen bij de pogingen van het Syrische leger om Aleppo in te nemen. De vloot vergroot ook de Russische militaire macht in de Oostelijke Middellandse Zee. Dat gebied was voorheen bijna het exclusieve domein van Navo-landen. De Navo-vloot die voorheen regelmatig in dit gebied voer, houdt nu migratiestromen tussen Turkije en de Griekse eilanden in de gaten.
undefined