'Navo mag alleen met fiat VN op vreemd terrein'

BRUSSEL (AP, Reuters) - Rusland zal niet accepteren dat de Navo zonder toestemming van de Verenigde Naties buiten de grenzen van het grondgebied van de alliantie optreedt.

Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Igor Ivanov gisteren gezegd in Brussel. Ivanov was op de vergadering van zijn collega's van de 16 Navo-landen in het hoofdkwartier van de verdragsorganisatie.

De Rus beklemtoonde dat het wederzijds begrip is toegenomen sinds Rusland en de Navo in 1996 een permanente overlegraad instelden. Als voorbeeld van samenwerking noemde hij de kwestie-Kosovo. Moskou was weliswaar tegen de dreiging met luchtaanvallen door de Navo, maar bleef met de alliantie zoeken naar een politieke oplossing. Rusland blijft bij het standpunt dat militair ingrijpen alleen mogelijk is op basis van hoofdstuk 7 van het VN-verdrag.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Albright vertelde dat het Russische parlement waarschijnlijk nog dit jaar het Start-II-Verdrag voor vermindering van strategische kernwapens zal ratificeren. De Amerikaanse Senaat deed dat in 1996. Het aantal kernkoppen wordt erin beperkt tot 3500 aan beide zijden.

Albright hoopt bij haar bezoek aan Moskou eind januari volgend jaar te beginnen met het overleg voor Start-III. Zij nodigde de Russen uit de Navo-top in april 1999 in Washington bij te wonen. De alliantie herdenkt dan haar vijftigjarig bestaan. Of Moskou een vertegenwoordiger stuurt is onzeker. Op dat Navo-feestje worden drie leden van het vroegere Warschaupact toegelaten tot het bondgenootschap: Polen, Tsjechië en Hongarije.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden