Navo-landen versterken aanwezigheid rond Zwarte Zee

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg donderdag op de tweede dag van de NAVO-meeting in Washington. Beeld AFP

De Navo gaat zijn aanwezigheid in de Zwarte Zee verstevigen om een dam op te werpen tegen Rusland. Dat zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van de 29 Navo-landen donderdag in Washington overeengekomen tijdens een bijeenkomst naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van de militaire alliantie.

“We zijn een reeks maatregelen overeengekomen om onze steun aan Georgië en Oekraïne te verhogen, met het trainen van marine-eenheden en kustwachters, gezamenlijke militaire oefeningen, havenbezoeken door Navo-schepen en het delen van informatie”, aldus Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de verdragsorganisatie.

De Navoreageert daarmee op recente Russische acties in de regio. Zo was er het incident in de straat van Kertsj, waarbij de Russische kustwacht eind november drie Oekraïense schepen in beslag nam en de bemanning werden opgepakt. De organisatie riep Rusland donderdag nogmaals op om alle Oekraïense matrozen en schepen weer vrij te geven.

Ook de beslissing van Rusland om uit het INF-ontwapeningsverdrag te stappen, kwam aan bod. “We hebben Rusland eens te meer opgeroepen om zich te houden aan het INF-verdrag”, zegt Stoltenberg. “Maar de tijd raakt op en we moeten ons voorbereiden op een wereld zonder INF.”

De secretaris-generaal zegt dat de reactie van NAVO “afgemeten en gecoördineerd” zal zijn. “De NAVO zal geloofwaardig en effectief blijven op het vlak van afschrikking en defensie”, aldus Stoltenberg. “Maar we hebben niet de intentie om nieuwe raketten op te stellen in Europa.”

Gesprekken met Rusland

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zegt dat ook directe gesprekken met Rusland over INF een mogelijkheid blijven. Hij denkt aan een nieuwe Navo-Rusland Raad vóór het begin van augustus, wanneer het Russische vertrek uit het INF-akkoord officieel in werking zou treden. Mogelijk kan het overleg al in juni plaatsvinden, nog voor de volgende vergadering van de ministers van Defensie van de Navo-leden.

Voorts ziet Reynders ook heil in multilaterale gesprekken. “Het INF-verdrag was een verdrag tussen de VS en Rusland. Nu is het misschien tijd om een meer multilaterale vergadering te hebben, met bijvoorbeeld ook China en de Europese Unie aan boord. Ik denk dat dit een taak is van een echt multilateraal forum.”

Lastenverdeling

Een andere kwestie die tijdens de bijeenkomst in Washington besproken werd was ‘burden sharing’, ofwel een eerlijke verdeling van de lasten. Bij de start van de meeting donderdag, liet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo weten dat het uit moest zijn met de “excuses” van Navo-landen die minder geld aan defensie uitgeven dan beloofd.

In 2014 hadden de leden op een NAVO-top in Wales afgesproken om tegen 2024 2,0 procent van het bbp aan defensie te spenderen. Volgens voorlopige cijfers die de alliantie vorige maand bekendmaakte, hebben vorig jaar maar zeven lidstaten die norm gehaald.

Lees ook: 

Na 70 jaar brengen Rusland en China de Navo weer terug naar de kern

Het was destijds een uniek bondgenootschap, onder meer om Rusland af te schrikken. Bij de viering van het 70-jarig bestaan van de Navo, morgen en overmorgen, zal het ook veel over ‘uitdager’ China gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden