Navo kan leven met eigen EU-defensie

BRUSSEL - De Navo legt zich neer bij een meer autonome Europese defensie, zolang de EU-plannen de alliantie maar niet verzwakken. De Amerikaanse minister van defensie Donald Rumsfeld en secretaris-generaal George Robertson van de Navo zeggen erop te vertrouwen dat de EU-bondgenoten zich houden aan eerder gemaakte afspraken.

Op een vergadering van de Navo-defensieministers in Brussel slikten Rumsfeld en Robertson eerdere kritische opmerkingen in. Afgelopen weekeinde werd bekend dat Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië het eens zijn over een meer onafhankelijke koers van de Europese Unie op defensiegebied. Maar dat geldt alleen voor operaties waarvoor de Navo niet strikt nodig is. De drie landen beschouwen de Navo nog steeds als de hoeksteen van de Europese veiligheid. Details over de plannen moeten nog verder worden uitgewerkt.

Robertson zei gisteren dat de Europese discussie nog niet is afgerond en hij dus ook niet weet wat er over defensie precies in de nieuwe EU-Grondwet komt te staan. In de voorstellen is onder meer sprake van een bijstandsverplichting als een van de Europese lidstaten wordt aangevallen.

Rumsfeld was onverwacht mild voor de Europese ambities, terwijl de Amerikanen bijzonder sceptisch staan tegenover elke poging om met de Navo te concurreren. Rumsfeld beperkte zich tot de opmerking dat hij een oplossing verwacht die niet in strijd met de Navo. Zowel Robertson als de Amerikaanse defensieminister zijn van mening dat de eerder gemaakte afspraken tussen de EU en de Navo over defensie volstaan.

,,Voor operaties waar de Navo niet bij nodig is, hebben de Britten, Fransen of Duitsers genoeg aan hun militaire hoofdkwartieren'', zei Robertson. De EU beschikt daarnaast al over een uitgebreide militaire staf, die Europese missies kan helpen voorbereiden.

Minister Henk Kamp van defensie ziet nog wel problemen. Hij signaleert veel goede wil, zowel bij de EU als de Navo, maar onderhuids zijn er ook irritaties. De defensiesamenwerking tussen de Europese Unie en de Navo wordt nog een stuk gecompliceerder, zeker in de optiek van de Amerikanen, verwacht Kamp. In de discussie over de Grondwet is namelijk sprake is van defensiesamenwerking met twee snelheden. Sommige landen zullen dan het voortouw nemen bij militaire operaties en hun defensieapparaat meer op elkaar afstemmen. Kamp is tegen een model, waarbij andere EU-landen wordt uitgesloten.

,,Ik ben niet bezorgd, maar ik vind wel dat betere samenwerking, wat de bedoeling is, ertoe moet leiden dat wij als Europa een groter deel van de Navo-taken voor onze rekening moeten kunnen nemen. Dat is een goede zaak, waarmee we de VS van allerlei taken kunnen ontlasten.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden